Νομιμοποιημένα θεωρούν οι υπουργοί Εξωτερικών 70 και πλέον κρατών -χωρίς όμως τη Ρωσία και την Κίνα- «τα βήματα των Σύριων για να προστατεύουουν τους εαυτούς τους από τις δυνάμεις του Άσαντ», σύμφωνα με το ανακοινωθέν της διάσκεψης των «Φίλων της Συρίας» στην Κωνσταντινούπολη. Συνεχίζεται η αιματοχυσία στη Συρία, τουλάχιστον 34 νεκροί την Κυριακή.

Το ανακοινωθέν καλεί μάλιστα τα μέλη του συριακού στρατού και της αστυνομίας να «επιδείξουν ανυπακοή σε παράνομες διαταγές που στοχεύουν πολίτες.

Οι «Φίλοι της Συρίας» ζητούν επίσης από την αποστολή του ΟΗΕ στη Συρία -με επικεφαλής τον Κόφι Ανάν- να θέσει χρονοδιάγραμμα για το έργο της, ώστε να πιέσει τον Άσαντ και να διαμηνύσει στη Δαμασκό πως «το παράθυρο για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων δεν θα μένει ανοικτό επ' αόριστο».

Συμμετέχοντες στη διάσκεψη έκαναν παράλληλα λόγο για πιθανή δημιουργία ταμείου χρηματοδότησής τους από τις χώρες του Αραβικού Κόλπου. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για την πρώτη επίσημη στήριξη από το εξωτερικό στους Σύρους αντικαθεστωτικούς.

Νωρίτερα, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον κατά την τοποθέτηση της, κάλεσε την κυβέρνηση Άσαντ να σταματήσει τις επιχειρήσεις εναντίων αμάχων, ειδάλλως οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρές, όπως τόνισε.

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ, προσερχόμενος στη σύνοδο, ανακοίνωσε ότι εάν ο πρόεδρος της Συρίας δεν εφαρμόσει το σχέδιο του ΟΗΕ,  θα ασκηθούν νέες πιέσεις από το ΣΑ του ΟΗΕ, ενώ θα αυξηθεί και η χρηματοδότηση της συριακής αντιπολίτευσης από ξένες κυβερνήσεις.

Σε περίπτωση που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν αντιδράσει κατά της βίαιης καταστολής στη Συρία, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να στηρίξει το δικαίωμα κατά των Σύριων στη νόμιμη άμυνα, τόνισε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν«Χρειαζόμαστε μια ηθική επέμβαση, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι συνειδήσεις μας θα επικρατήσουν.

Κανένα άλλο συμφέρον, καμιά άλλη ανησυχία δεν πρέπει να παρέμβει», σημείωσε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στο συριακό ζήτημα κατά την τοποθέτηση του στη Συνδιάσκεψη.

Είναι επιτακτική ανάγκη η διεθνής κοινότητα να αποφύγει τα λάθη που έκανε στη Λιβύη, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν κηρύσσοντας την έναρξη της διάσκεψης των Φίλων της Συρίας στην Κωνσταντινούπολη ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβει τις ευθύνες του.

Την ίδια στιγμή, το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, με ανακοίνωση του κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να προσφέρει άμεσα βοήθεια στο συριακό λαό ώστε να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

«Η παροχή όπλων είναι η επιλογή που προτιμούμε. Γνωρίζουμε ότι ενέχει τον κίνδυνο (η σύγκρουση) να εξελιχθεί σε εμφύλιο πόλεμο, όμως δεν μπορούμε να στεκόμαστε και να βλέπουμε τον λαό μας να σφαγιάζεται», αναφέρει το ΣΕΣ στην ανακοίνωσή του.

Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον 34 άνθρωποι έχασαν την Κυριακή τη ζωή τους σε βίαια επεισόδια στη Συρία, 15 από τους οποίους ήταν μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, όπως αναφέρει το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Με πληροφορίες από in.gr