Το μήνυμα της σημερινής επετείου της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα του 1955-59 για ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα είναι ότι «πρόκειται για την κορύφωση των απελευθερωτικών αγώνων του κυπριακού λαού» δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δυστυχώς, ανέφερε, η θυσία ηρωικών μορφών δεν έδωσε τα ποθούμενα αποτελέσματα. Οι λόγοι, σημείωσε, είναι πάρα πολλοί και πρόσθεσε «μέσα από μια 'κουτσουρεμένη' ανεξαρτησία οδηγηθήκαμε τελικά από τη δράση της χούντας και της ΕΟΚΑ Β΄ στην τουρκική εισβολή και κατοχή και στην επαναφορά της σκλαβιάς σε σημαντικό τμήμα της πατρίδας μας».

«Πρέπει να διδαχτούμε από τις επετείους της 25ης Μαρτίου 1821 και της 1ης Απριλίου, αλλά και ευρύτερα από τους αγώνες του κυπριακού λαού. Χρειάζεται ενότητα στόχων» τόνισε ο πρόεδρος Χριστόφιας.

Η επέτειος της 1ης Απριλίου τιμήθηκε με δοξολογίες και άλλες εκδηλώσεις. Στη δοξολογία στη Λευκωσία χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και παρέστη ο πρόεδρος Χριστόφιας.

Στα «Φυλακισμένα Μνήματα» στις Κεντρικές Φυλακές, όπου είναι θαμμένοι αγωνιστές που απαγχονίστηκαν από τους 'Αγγλους την περίοδο του απελευθερωτικού αγώνα του 1955-59, έγινε τρισάγιο και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον πρόεδρο Χριστόφια, τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων και άλλους επισήμους.

Τα πολιτικά κόμματα, με ανακοινώσεις τους αναφέρονται στο μεγαλείο του αγώνα του 55-59 και αποτίουν φόρο τιμής στους ήρωες του, λέγοντας πως η 1η Απριλίου του 1955 αποτελεί «το σημαντικότερο σταθμό στην πολυκύμαντη πορεία του Κυπριακού Ελληνισμού για απόκτηση της ελευθερίας του».

Πηγή: in.gr