Την «σκυτάλη», στην θέση του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, παραλαμβάνει την Κυριακή, από τον απερχόμενο Επίτροπο Τόμας Χάμμαρμπεργκ, ο Λετονός Νιλς Μουιζνιεκς. Στις πρώτες δηλώσεις του ο νέος Επίτροπος διαβεβαίωσε ότι, θα προσπαθήσει να συμβάλλει στην διατήρηση της αμεροληψίας και ανεξαρτησίας του Γραφείου του Επιτρόπου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προάσπιση των δικαιωμάτων των πλέων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στην Ευρώπη, όπως είναι τα παιδιά, οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

«Σε μία περίοδο, όπου η οικονομική κρίση υπονομεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, αυτό είναι πολύ σημαντικό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο νέος Επίτροπος.

Ωστόσο, συνέχισε ο κ. Μουιζνιεκς, το Γραφείο του Επιτρόπου για τ' ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα εξακολουθήσει να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα, για τα δικαιώματα των μεταναστών, των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων, για τα δικαιώματα των γυναικών και των μειονοτήτων καθώς και για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην κοινωνία της πληροφορίας, ιδίως όσον αφορά την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, την προστασία των δεδομένων, την κοινωνική δικτύωση και την πρόσβαση σε ψηφιακό γραμματισμό.

Ο 48χρονος νέος Επίτροπος, έχει εργαστεί στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τις δύο τελευταίες δεκαετίες και έχει αποκτήσει γνώση και εμπειρία στον τομέα της διεθνούς παρακολούθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της κατάρτισης και της εκπαίδευσης.

Πηγή: skai.gr/kathimerini.gr