Δίωξη σε βάρος 13 ακτιβιστών άσκησε την Κυριακή ο στρατιωτικός εισαγγελέας της Ιορδανίας, με την κατηγορία ότι προσέβαλαν το βασιλιά, προκάλεσαν ταραχές και υποκίνησαν τον πληθυσμό σε εξέγερση.

Οι ακτιβιστές, οι οποίοι συνελήφθησαν μετά από τη διάλυση διαδήλωσης από την αστυνομία το Σάββατο, κινδυνεύουν να τιμωρηθούν με κάθειρξη 15 ετών, σε περίπτωση που κριθούν ένοχοι.

Περίπου 200 άτομα, μέλη διάφορων νεολαιίστικων κινημάτων, συγκεντρώθηκαν το Σάββατο έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο στο Αμάν ζητώντας την απελευθέρωση έξι ακτιβιστών οι οποίοι κρατούνται από τα μέσα Μαρτίου, με την κατηγορία ότι προσέβαλαν το βασιλιά Αμπντάλα Β΄.

Αστυνομικοί διέλυσαν τη διαδήλωση αφού οι νεαροί αρνήθηκαν να σταματήσουν να φωνάζουν αντικυβερνητικά συνθήματα.

Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας δημόσιας ασφάλειας, Μοχάμεντ Χατίμπ, δήλωσε σήμερα ότι από τους 28 συλληφθέντες του Σαββάτου οι 15 αφέθηκαν ελεύθεροι.

Το πανίσχυρο κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων καταδίκασε την αστυνομική επέμβαση εναντίον των διαδηλωτών καθώς, όπως είπε ο εκπρόσωπός τους, Τζάμιλ Αμπου Μπάκερ, η ενέργεια αυτή «αυξάνει την ένταση στη χώρα».

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε επίσης τις ιορδανικές αρχές να απελευθερώσουν τους έξι ακτιβιστές που «προσέβαλαν» το βασιλιά, εκτιμώντας ότι πρόκειται για «πολιτικούς κρατούμενους οι οποίοι (...) υφίστανται κυρώσεις γιατί τάσσονται υπέρ των μεταρρυθμίσεων».

Πηγή: naftemporiki.gr