Την αποδοχή του σχεδίου έξι σημείων του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός αποδέχθηκε ο Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος έθεσε ως καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής τη 10η Απριλίου, όπως ανακοίνωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία, Κόφι Ανάν. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Ανάν ζήτησε από τον ΟΗΕ να υποστηρίξει την προθεσμία.

Η ολοκληρωτική κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ εντός 48 ωρών μετά την προθεσμία. Πριν από τις 10 Απριλίου, οι συριακές αρχές θα πρέπει να αποσύρουν τα βαρέα όπλα τους από τις πόλεις και να αρχίσουν μια απόσυρση των στρατευμάτων τους.  Η επίβλεψη της εκεχειρίας ανατέθηκε στον ΟΗΕ.

Στο τραπέζι σχέδια εξοπλισμού της Συριακής αντιπολίτευσης


Εξάλλου, σύμφωνα με ακτιβιστές της αντιπολίτευσης, ορισμένες αραβικές χώρες δεσμεύτηκαν να εξοπλίσουν τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις.

Σύμφωνα πηγές προερχόμενες από την αντιπολίτευση, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και η Λιβύη είναι οι σημαντικότεροι οικονομικοί υποστηρικτές του σχεδίου .


Συνεχίζεται η καταστολή

Παρά τις διπλωματικές πιέσεις και τη διεθνή κατακραυγή,  συνεχίζεται ο κύκλος βίας στη Συρία, καθώς και οι συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και των κυβερνητικών δυνάμεων.

Την Κυριακή, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι νεκροί έφτασαν τους 40, ενώ τη Δευτέρα, τους 18, με συριακά στρατεύματα πραγματοποίησαν εφόδους σε περιοχές στη νότια επαρχία Ντεραά.

Στις συνοικίες Ζαμπάτανι και Χαράστα της Δαμασκού ακούγονταν από νωρίς το πρωί της Δευτέρας πυρά πολυβόλων, ενώ έκρηξη σημειώθηκε στη συνοικία Μαρζέ στο κέντρο της Δαμασκού.

Με πληροφορίες από tovima.gr/BBC