Δεν άντεξε στις «πιέσεις» της μαφίας και παραιτήθηκε η δήμαρχος της μικρής ιταλικής πόλης Μοναστεράτσε στην Καλαβρία.

Το Μοναστεράτσε είναι ένα μικρό, όμορφο και φαινομενικά ήσυχο χωριό, με θέα στη θάλασσα. Για την πρώην δήμαρχο όμως, τα πράγματα δεν ήταν και τόσο ήσυχα.

Οι απειλές που ανάγκασαν την Μαρία Καρμέλα Λανζέτα σε παραίτηση δεν ήταν μόνο λεκτικές... Πριν από μερικά χρόνια κάποιοι είχαν βάλει φωτιά στο φαρμακείο της, ενώ πιο πρόσφατα άγνωστοι πυροβόλησαν το αμάξι της.

Όταν ανέλαβε το δήμο το 2006 βρήκε μεγάλο έλλειμμα στα οικονομικά του και προσπάθησε να βάλει τάξη. Λίγους μήνες μετά πήρε φωτιά το φαρμακείο της. Εκείνη και η οικογένειά της σώθηκαν την τελευταία στιγμή.

Την περασμένη εβδομάδα είδε ότι είχαν πυροβολήσει το αυτοκίνητό της.

Αυτή ήταν για εκείνη η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Η κα. Λανζέτα θεωρεί ότι βρέθηκε στο στόχαστρο της τοπικής μαφίας επειδή προσπάθησε να βάλει σε μία τάξη τα οικονομικά του δήμου. Ωστόσο, απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα, τονίζει ότι είναι αδύναμη, αβοήθητη και μόνη.

Η περίπτωση της συγκεκριμένης δημάρχου προκάλεσε μεγάλη αίσθηση σε ολόκληρη την Ιταλία.

Μόνο το 2010 καταγράφτηκαν 212 περιπτώσεις τοπικών αξιωματούχων που δέχτηκαν απειλές από το οργανωμένο έγκλημα. Το 41% των περιπτώσεων ήταν στην Καλαβρία.

Ο επικεφαλής της Περιφέρειας της Καλβρίας Τζουζέπε Ράφα, σημειώνει ότι αυτά τα περιστατικά θέτουν εν αμφιβόλω τη λειτουργία της δημοκρατίας στη Νότια Ιταλία, περιοχή που πλήττεται ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση.

Πηγή: skai.gr