Οι εισαγγελικές Αρχές της Ζυρίχης δεν θα κινήσουν ποινική διαδικασία σε βάρος του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς επειδή είχε διπλωματική ασυλία όταν, σε ταξίδι του στην πόλη, αρνήθηκε την αρμενική γενοκτονία του 1915.

Η εισαγγελία συμβουλεύτηκε για το θέμα το υπουργείο Εξωτερικών της Ελβετίας και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να ασκήσει διώξεις γιατί ο Μπαγίς είχε ασυλία κατά τη διαμονή του στη χώρα.

Από την έρευνα που διενεργήθηκε πάντως επιβεβαιώθηκε ότι ο Τούρκος υπουργός αρνήθηκε την αρμενική γενοκτονία μιλώντας σε ένα δημοσιογράφο, στο περιθώριο συναυλίας στη Ζυρίχη. Οι δηλώσεις του βιντεοσκοπήθηκαν και μεταδόθηκαν από την τουρκική τηλεόραση, το Διαδίκτυο και άλλα μέσα ενημέρωσης.

Ο Μπαγίς είχε συλληφθεί τον Φεβρουάριο στη Ζυρίχη αφού, επιστρέφοντας από το Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, παρακολούθησε τη συναυλία της Τουρκάλας τραγουδίστριας Σεζέν Ακσού.

Σύμφωνα με την αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα Today's Zaman, ο υπουργός είπε: «Βρισκόμαστε στην Ελβετία και σας δηλώνω ότι τα γεγονότα του 1915 δεν ήταν γενοκτονία. Ας έρθουν να με συλλάβουν».

Η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε για την σύλληψη ζητώντας εξηγήσεις από τον Ελβετό πρέσβη στην Άγκυρα.

Πηγή: in.gr