Μετά από τουλάχιστον δώδεκα χρόνια ομηρίας, οι δέκα τελευταίοι αστυνομικοί και στρατιωτικοί που κρατούνταν από τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις Κολομβίας - Λαϊκός Στρατός (FARC), απελευθερώθηκαν, μετά από παρέμβαση ανθρωπιστικής αποστολής.   Η Μαρία Κριτίνα Ριβέρα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε ότι η παράδοση των ομήρων έγινε σε αγροτική περιοχή στα σύνορα των διαμερισμάτων Μέτα και Γκουαβιάρε.  

Έγιναν δεκτοί από τους συγγενείς τους στην πόλη Βιλαβιτσέντσιο και υποβλήθηκαν σε ιατρικό έλεγχο, πριν μεταφερθούν στην πρωτεύουσα Μπογκοτά.  

Ο πρόεδρος της χώρας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, καλωσόρισε την εξέλιξη, λέγοντας, πάντως, ότι η κίνηση αυτή «δεν αρκεί».  

Οι FARC, εκτός από αστυνομικούς και στρατιωτικούς έχουν απαγάγει και εκατοντάδες πολίτες. Ο Χουάν Μανουέλ Σάντος δήλωσε ότι αυτοί θα πρέπει να απελευθερωθούν.  

«Η χώρα και ο κόσμος απαιτούν την απελευθέρωση όλων των ομήρων» είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να στρέφεται κατά της δράσης ένοπλων οργανώσεων.  

Θεωρείται ότι δύο αστυνομικοί είναι ακόμα όμηροι των FARC, ωστόσο, οι αντάρτες δεν παραδέχθηκαν ποτέ τη σύλληψή τους.  

Βασική πηγή χρηματοδότησης των FARC ήταν έως τώρα τα λύτρα από απαγωγές.  

Τον Φεβρουάριο οι Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις Κολομβίας - Λαϊκός Στρατός ανακοίνωσαν ότι σταματούν την πρακτική των απαγωγών.Πηγή: in.gr