Η εγκληματολογική υπηρεσία της κροατικής αστυνομίας έχει αρχίσει έρευνες για την υπόθεση δωροδοκίας αξιωματούχου της προεδρίας της Κροατίας, ο οποίος κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε από τη φινλανδική αμυντική βιομηχανία Patria, για να υπογράψει συμβόλαιο αγοράς από το κροατικό υπουργείο Άμυνας τεθωρακισμένων οχημάτων. Οι αρχές ερευνούν συμβόλαιο που υπεγράφη το 2007 και αφορά την αγορά 84 οχημάτων αξίας 112 εκ. ευρώ.

Οι ανακριτές πριν από μερικές μέρες έλεγξαν τους ισχυρισμούς του Βόλφγκανγκ Ρίντλ, μεσάζοντος στην πώληση τεθωρακισμένων οχημάτων από την Patria στη Σλοβενία και για μικρό χρονικό διάστημα και στην Κροατία, ο οποίος είπε ότι διεξήχθησαν συναντήσεις στο προεδρικό γραφείο, όταν ήταν πρόεδρος ο κ. Μέσιτς.

Τον Ιανουάριο του 2011 ο πρώην πρόεδρος της Κροατίας, Στιέπαν Μέσιτς δήλωσε ότι η συμφωνία για την προμήθεια τεθωρακισμένων οχημάτων από την φινλανδική βιομηχανία ήταν πολύ καλή, αλλά είχε επιβεβαιώσει ότι ένα άτομο από την Κροατία προσπάθησε ανεπιτυχώς να προσεγγίσει την Patria προσφέροντας ευνοϊκούς όρους, μετά την υπογραφή του συμβολαίου το 2007.

«Εκπρόσωποι της Patria μας ενημέρωσαν ότι κάποιος από την Κροατία τους επισκέφθηκε, ότι συστήθηκε με ψευδή προσωπικά στοιχεία, μετά από την υπογραφή της συμφωνίας. Οι εκπρόσωποι της Patria μας είπαν ότι δεν έλαβαν σοβαρά υπόψη την επίσκεψη και δεν γνωρίζω αν οι έρευνες προσανατολίζονται προς αυτή την κατεύθυνση. Πιστεύω ότι η Patria διατηρεί στοιχεία των επισκεπτών της», δήλωσε ο κ. Μέσιτς στο κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις έρευνες της USKOK για την υπόθεση.

Οι έρευνες άρχισαν στη Φινλανδία όταν το εθνικό γραφείο ερευνών της χώρας, το 2009 ενημέρωσε ότι η αστυνομία έχει υποψίες ότι δόθηκαν χρήματα σε κρατικούς αξιωματούχους της Κροατίας και ανθρώπους που λάμβαναν αποφάσεις το 2007, όταν είχε υπογραφεί η συμφωνία μεταξύ της Patria και του κροατικού υπουργείου Άμυνας.