Νεκρός βρέθηκε σε δωμάτιο ξενοδοχείου της Νέας Υόρκης το εξέχον μέλος της γαλλικής ακαδημαϊκής κοινότητας, διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών και στενός συνεργάτης του Σαρκοζί, Richard Descoings. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία ότι πρόκειται για εγκληματική ενέργεια. «Δεν έχουμε καμία απόδειξη ότι πρόκειται για έγκλημα» είπε ο επικεφαλής της αστυνομίας Πωλ Μπράουν.

Οι συνθήκες θανάτου του Descoings θεωρήθηκαν αρχικά ύποπτες, ενώ όπως γράφει το γαλλικό πρακτορείο, η αστυνομία της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι αρχίζει έρευνα για τα αίτια του θανάτου, καθώς ο Descoings βρέθηκε γυμνός στο δωμάτιο του ξενοδοχείου.

«Τον βρήκε νεκρό μέλος του προσωπικού του ξενοδοχείου στη 01.00 το μεσημέρι (τοπική ώρα)» δήλωσε επικεφαλής αστυνομικός στο γαλλικό πρακτορείο.

Ο Descoings ήταν σύμβουλος του κράτους και διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών, ενώ το 2009 ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί τον διόρισε επικεφαλής ειδικής επιτροπής με αντικείμενο μεταρρυθμίσεις στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.