Πέντε πρώην αστυνομικοί της Νέας Ορλεάνης καταδικάσθηκαν χθες σε πολυετείς ποινές κάθειρξης καθώς κρίθηκαν ένοχοι για το φόνο δυο άοπλων ανδρών που επεχείρησαν να διασχίσουν μια γέφυρα στο νότιο τμήμα της πόλης, λίγες ημέρες μετά το πέρασμα του φονικού τυφώνα Κατρίνα.
Σύμφωνα με την απόφαση ομοσπονδιακού δικαστηρίου, οι τέσσερις αστυνομικοί καταδικάσθηκαν σε ποινές κάθειρξης από 38 ως 65 χρόνια. Ο προϊστάμενός τους, ο οποίος δε συμμετείχε στους φόνους, αλλά επί χρόνια προσπαθούσε να συγκαλύψει τα εγκλήματα αυτά, καταδικάσθηκε σε εξαετή κάθειρξη, καθώς κρίθηκε ένοχος συνωμοσίας.

Οι πέντε πρώην αστυνομικοί της Νέας Ορλεάνης ήσαν μεταξύ δεκάδων αστυνομικών που, όπως ισχυρίστηκαν ψευδώς, ανταποκρίθηκαν σε έκκληση, η οποία έγινε μέσω ραδιοσταθμού να μεταβούν κοντά στη γέφυρα Ντάνζιγκερ καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι συνάδελφοί τους δέχονταν πυρά.

Οι αστυνομικοί επιβιβάστηκαν σε φορτηγό και μετέβησαν αμέσως στο σημείο εκείνο. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αμέσως μόλις έφθασαν εκεί άρχισαν να πυροβολούν εναντίον πολιτών που διέσχιζαν τη γέφυρα. Από τα πυρά σκοτώθηκαν ο 17χρονος Τζέιμς Μπρισέτ, ενώ τραυματίστηκαν τέσσερα μέλη της οικογένειάς του. Ελάχιστα λεπτά αργότερα έπεφτε νεκρός από τα πυρά ο 40χρονος Ρόναλντ Μάντισον, ένας άνδρας με νοητική υστέρηση.

Οι καταδικασθέντες ισχυρίστηκαν ότι όταν έφθασαν στη γέφυρα δέχθηκαν καταιγισμό πυρών και αναγκάσθηκαν να πυροβολήσουν ευρισκόμενοι σε αυτοάμυνα. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε τα θύματα ήσαν άοπλα. Η οικογένεια Μάντισον προσπαθούσε απλώς να περάσει τη γέφυρα για να βρει καταφύγιο στο οδοντιατρείο του αδελφού του Ρόναλντ στην άλλη πλευρά της πόλης.

Οι αστυνομικοί ισχυρίσθηκαν ότι πυροβόλησαν τον Ρόναλντ επειδή έκανε μια κίνηση σαν να ήθελε να τραβήξει όπλο. Όμως, στο σώμα του βρέθηκαν επτά σφαίρες. Όπως αποδείχθηκε επίσης, οι αστυνομικοί επινόησαν καταθέσεις από ανύπαρκτους μάρτυρες ενώ άφησαν οι ίδιοι στον τόπο των εγκλημάτων όπλο για να ενοχοποιήσουν τα θύματα.