Το ειδησεογραφικό δίκτυο Sky News της μιντιακής αυτοκρατορίας του Ρούπερτ Μέρντοκ παραδέχεται ότι παραβίασε σε δύο περιπτώσεις λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αν και το δίκτυο επιμένει ότι το χάκινγκ ήταν δικαιολογημένο και προς το δημόσιο συμφέρον, η αποκάλυψη αναμένεται να πλήξει περαιτέρω τις ελπίδες του μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης για την ανάκτηση του πλήρους ελέγχου της δορυφορικής πλατφόρμας BSkyB.

Σε ανακοίνωσή του το Sky News αναφέρει ότι στη μία περίπτωση υπέκλεψε τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Αν και του Τζον Ντάργουϊν, του αποκαλούμενου «ζευγαριού με το κανό», που έγινε διάσημο στη Βρετανία αφότου ο σύζυγος προσποιήθηκε τον... νεκρό, στο πλαίσιο μίας καλά οργανωμένης απάτης με λεία την ασφαλιστική αποζημίωση.

Η υπόθεση είχε τεράστια προβολή στα μέσα ενημέρωσης αφότου ο Τζον Ντάργουϊν μπήκε σε ένα αστυνομικό τμήμα στα τέλη του 2007, λέγοντας: «Νομίζω ότι είμαι αγνοούμενος». Ισχυρίστηκε ότι πάσχει από αμνησία, αναφέροντας ότι δεν μπορεί να θυμηθεί τίποτε μετά το 2000.

Όμως, οι δημοσιογράφοι άρχισαν να ψάχνουν και η ιστορία να ξεδιπλώνεται.

Το Sky News δεν αποκάλυψε ποιο δημοσίευμά του ήταν αποτέλεσμα υποκλοπής e-mail, όμως σε ένα άρθρο με ημερομηνία 21 Ιουλίου του 2008 ο δημοσιογράφος Τζεραρντ Ταμπ ανέφερε πως το δίκτυο εντόπισε έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ο Ντάργουϊν αποφάσισε να επιστρέψει στη Βρετανία διότι είχε προβλήματα κατά την παραμονή του στον Παναμά.

«Ανακαλύψαμε ένα e-mail» αναφέρεται στην αρχή του άρθρου, χωρίς να εξηγείται ο τρόπος που το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ήλθε στην κατοχή του Sky News.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε την Πέμπτη, ο επικεφαλής του Sky News Τζον Ρίλεϊ αναφέρει πως αυτές οι αποφάσεις (περί υποκλοπών) δεν ελήφθησαν ελαφρά τη καρδία, επισημαίνοντας ότι η έρευνα του τηλεοπτικού δικτύου εξυπηρέτησε το δημόσιο συμφέρον.

Όμως, η υπερασπιστική γραμμή του δημοσίου συμφέροντος προκαλεί την αντίδραση νομικών, που αναφέρουν πως ουδεμία τέτοια υπερασπιστική γραμμή υφίσταται στη Βρετανία.

Οι αποκαλύψεις για το Sky News, που είχαν έλθει αρχικά στο φως από την εφημερίδα The Guardian, αποτελούν πρόσθετο πονοκέφαλο για τον κολοσσό των μέσων ενημέρωσης του Ρούπερτ Μέρντοκ που στροβιλίζεται γύρω από σκάνδαλα υποκλοπών.

Ο γιος του Ρούπερτ Μέρντοκ, Τζέιμς, παραιτήθηκε στις αρχές της εβδομάδας από την προεδρία του BSkyB προκειμένου να προστατεύσει τη βρετανική δορυφορική πλατφόρμα από ενδεχόμενες επιπτώσεις του σκανδάλου τηλεφωνικών υποκλοπών που έχει πλήξει την μητρική εταιρεία News Corp, στην οποία ανήκει το 40% του BSkyB.

Πηγή: In.grΡούπερτ Μέρντοκ