Η Διεθνής Αμνηστία ζητά την απελευθέρωση τριών νεαρών Ρωσίδων, μελών του πανκ συγκροτήματος Pussy Riot, οι οποίες κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε επτά χρόνια κάθειρξη εξαιτίας μιας «πανκ προσευχής» που καταφέρεται εναντίον του Βλαντιμίρ Πούτιν και την οποία τραγούδησαν στο καθεδρικό ναό του Σωτήρα στη Μόσχα τον Φεβρουάριο.

Σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει ότι οι τρεις γυναίκες που έχουν συλληφθεί κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε επταετή κάθειρξη για «χουλιγκανισμό», και σημειώνει ότι «μπορούν να θεωρηθούν κρατούμενες συνείδησης».

«Στο τραγούδι, το συγκρότημα Pussy Riot επικρίνει την υποστήριξη και τη συμμαχία κάποιων εκπροσώπων της Ρωσικής Εκκλησίας με τον πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν. Το τραγούδι επίσης καλεί την Παρθένο Μαρία να γίνει φεμινίστρια και να διώξει τον Πούτιν» προσθέτει η ανακοίνωση.

Ο επικεφαλής της συμβουλευτικής επιτροπής του Κρεμλίνου για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μιχαήλ Φεντότοφ έκρινε «πρώιμο» τον χαρακτηρισμό περί κρατουμένων συνείδησης, ενώ εκτίμησε ότι δεν υπάρχει θέμα καταδίκης.

«Αυτό που έκαναν οι νεαρές γυναίκες είναι ανήθικο, όχι όμως εγκληματικό» δήλωσε ο Φεντότοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Πηγή: in.gr