Το Εθνικό Απελευθερωτικό Κίνημα του Αζαουάντ, μια σημαντική συνιστώσα της εξέγερσης των Τουαρέγκ στο Μαλί, κήρυξε σήμερα «την ανεξαρτησία του Αζαουάντ» με δήλωση που δημοσιεύεται στον ιστότοπό του και την οποία έκανε ένας από τους εκπροσώπους του στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24.
«Κηρύσσουμε επισήμως την ανεξαρτησία του Αζαουάντ που αρχίζει από σήμερα», δήλωσε ο Μοσά Αγκ Αταχέρ, προσθέτοντας πως θα γίνουν σεβαστά «τα σύνορα με τα όμορα κράτη».

Ο εκπρόσωπος καταδίκασε τη χθεσινή απαγωγή του προξένου της Αλγερίας στην Γκάο (βορειοανατολικό Μαλί) «από μια ομάδα τρομοκρατών» στη διάρκεια μιας «πολύ βίαιης» επιχείρησης. Το Αλγέρι επιβεβαίωσε πως μια ομάδα ενόπλων «που δεν έχουν αναγνωριστεί» πήρε μαζί της τον πρόξενο και έξι συνεργάτες του «προς άγνωστη κατεύθυνση».

«Τελειώνουμε μια πολύ σημαντική μάχη, αυτή της απελευθέρωσης (...)», πρόσθεσε ο Αταχέρ, χρησιμοποιώντας την ίδια φρασεολογία με αυτή του ανακοινωθέντος του Εθνικού Απελευθερωτικού Κινήματος του Αζαουάντ που υπογράφεται από τον γενικό γραμματέα του, τον Μπιλάλ Αγκ Ασερίφ.

Το Αζαουάντ είναι μια περιφέρεια που θεωρείται η φυσική κοιτίδα των Τουαρέγκ.