Πέρασαν τρία χρόνια από τον φονικό σεισμό στη Λ΄Ακουιλα της Ιταλίας, όπου δεκάδες φοιτητές έχασαν τη ζωή τους, αναμεσά τους και ένας Έλληνας. Πριν τρία χρόνια, σαν σήμερα, 10.000 κάτοικοι της Λ' Άκουϊλα, έγκατέλειψαν τη νύχτα το Αμπρούτσο που χτυπήθηκε ανελέητα από τον Εγκέλαδο.
Επιμνημόσυνη δέηση στα θύματα του σεισμού

Στις 03:32 σήμερα, την ώρα δηλαδή που ο φονικός σεισμός χτύπησε την πόλη ενώ οι κάτοικοί της κοιμόντουσαν, στην κεντρική πλατεία της πόλης, διαβάστηκαν τα ονόματα των τριακοσίων εννέα κατοίκων που έχασαν την ζωή τους.

Ανάμεσά τους και εκείνο του Έλληνα φοιτητή, Βασίλη Κουφολιά. Μετά από κάθε όνομα ακολουθούσε ένα χτύπημα της καμπάνας της εκκλησίας των Αγίων Ψυχών.

Στην πορεία συμμετείχαν οι γονείς των οκτώ φοιτητών που έχασαν την ζωή τους από την κατάρρευση της φοιτητικής εστίας της πόλης. Κρατούσαν πανό με τις φωτογραφίες των παιδιών τους και την φράση είναι λυπηρό να διαβάζεις στα μάτια του μπαμπά και της μαμάς την βεβαιότητα ότι ούτε και απόψε δεν θα γυρίσω σπίτι.

Η ανοικοδόμηση της πόλης που είχε υποσχεθεί ο τότε πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν έχει καν ξεκινήσει: 21.731 άτομα συνεχίζουν να ζουν μακριά από τις κατεστραμμένες, μόνιμες κατοικίες τους. Το ιστορικό κέντρο είναι γεμάτο μεταλλικά υποστυλώματα για να αποφευχθούν νέες καταρρεύσεις, αλλά τα μεσαιωνικά, συχνά, σπίτια, συνεχίζουν να είναι χωρίς σκεπή, με ραγισμένους και γκρεμισμένους τοίχους, εκτεθειμένα την καταστρεπτική δράση των μετεωρολογικών συνθηκών. Σε ό,τι αφορά τα συντρίμμια, έχει καθαριστεί μόνο το 5% του συνολικού τους όγκου.