Μήνυμα Ομπάμα προς το Ιράν ότι αποδέχεται υπό όρους το πυρηνικό πρόγραμμα


Ο Μπαράκ Ομπάμα φέρεται να απέστειλε μήνυμα στον ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, στο οποίο αναφέρει ότι, με αντάλλαγμα ορισμένες διαβεβαιώσεις, η Ουάσινγκτον θα αποδεχόταν να συνεχίσει η Τεχεράνη το  πυρηνικό της  πρόγραμμα ,υπό τον όρο ότι θα χρησιμοποιηθεί για ειρηνικούς σκοπούς, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εφημερίδα  Washington Post σε δημοσίευμα της.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το μήνυμα του Ομπάμα διαβιβάστηκε στα τέλη Μαρτίου στον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν σε συνάντησή τους στην Σεούλ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε στον Ερντογάν πως οι Ιρανοί πρέπει να αντιληφτούν ότι ο χρόνος για ειρηνική διευθέτηση τελειώνει και ότι το παράθυρο της ευκαιρίας κλείνει.

Στο μήνυμά του ο Ομπάμα, τονίζει η εφημερίδα, «δεν διευκρινίζει αν το Ιράν μπορεί να εμπλουτίζει ουράνιο στο έδαφός του, στο πλαίσιο ενός μη στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος, στο οποίο οι ΗΠΑ θα δώσουν την έγκρισή τους».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός παρέδωσε το μήνυμα στον Ιρανό ανώτατο πνευματικό ηγέτη λίγες ημέρες αργότερα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην Τεχεράνη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο