Ένας στενός συνεργάτης του Χόσνι Μουμπάρακ, ο πρώην αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν, ανακοίνωσε ότι προτίθεται να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου, παρά το ότι αρχικά είχε απορρίψει το ενδεχόμενο. Στη δήλωσή του είπε ότι τον μετέπεισαν εκατοντάδες άτομα που του πρότειναν να κατέβει στις εκλογές.

Ωστόσο πρέπει να συγκεντρώσει 30.000 υπογραφές ως τη Κυριακή οπότε και εκπνέει η σχετική προθεσμία.

Ο Σουλεϊμάν, 75 ετών σήμερα, ήταν από τους κορυφαίους παράγοντες του μουμπαρικού καθεστώτος και για πολλά χρόνια επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών.

Το BBC επισημαίνει ότι ο Σουλεϊμάν έχει έρεισμα σε όσους θεωρούν ότι η χώρα βυθίζεται στο χάος και χάνει την κατεύθυνσή της.

Παραταύτα, η υποψηφιότητα αντιμετωπίστηκε αρνητικά από τους νεότερους και φιλελεύθερους Αιγύπτιους που είχαν πρωτοστατήσει στην εξέγερση κατά του Χόσνι Μουμπάρακ.

Η άνοδος των (έστω και μετριοπαθών) ισλαμιστικών κινημάτων και οργανώσεων που φάνηκε καθαρά στις βουλευτικές εκλογές στις αρχές του χρόνου έχει θορυβήσει την φιλελεύθερη παράταξη.

Την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν την προεδρία έχουν εκφράσει ακόμη ο υπερσυντηρητικός σαλαφιστής Χαζέμ Αμπού Ισμαήλ και ο Χαϊράτ αλ-Σατέρ των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Πηγή: in.gr