Αχτίδες αισιοδοξίας εμφανίστηκαν στον ορίζοντα ύστερα και από την αποδοχή του σχεδίου των έξι σημείων του ΟΗΕ από την Συρία, σε μια προσπάθεια να μπει τέλος στην εμφύλια σύγκρουση που σπαράσσει την χώρα τους τελευταίους μήνες. Απόρροια της σκληρής καταστολής των διαδηλώσεων που διοργάνωσε η αντιπολίτευση εδώ και ένα χρόνο, η σύγκρουση μεταξύ των συριακών δυνάμεων ασφαλείας και των αντιπολιτευόμενων ανταρτών αποσταθεροποίησε τη χώρα, ενώ η βάρβαρη καταστολή του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ προκάλεσε τη διεθνή κατακραυγή.

Ο ΟΗΕ έστω και αργά κατάφερε να εκπονήσει ένα κοινά αποδεκτό ειρηνευτικό σχέδιο, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων την κατάπαυση του πυρός, την διασφάλιση της έγκαιρης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί από τις συγκρούσεις. Στα σχέδια του ΟΗΕ περιλαμβάνεται και η εγκατάσταση μίας ομάδας περίπου 200 παρατηρητών, ώστε να εποπτεύει την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου. Ήδη έχει αφιχθεί στη Δαμασκό ολιγομελές κλιμάκιο του Τμήματος Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων του ΟΗΕ, ώστε να διαπραγματευτεί την εγκατάσταση των παρατηρητών. Μόλις την περασμένη Πέμπτη μπόρεσε ο Ερυθρός Σταυρός να έρθει σε συμφωνία με το καθεστώς Άσαντ όσον αφορά την διεύρυνση των δραστηριοτήτων του στην περιοχή της Συρίας, έχοντας το δικαίωμα από εδώ και στο εξής ζητά την προσωρινή κατάπαυση των εχθροπραξιών όταν χρειάζεται να απομακρύνει τραυματίες από μια περιοχή.

Άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική τραγωδία


Σε κάθε περίπτωση, η αργή αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, καλλιέργησε το έδαφος ώστε να λάβει χώρα μία άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική τραγωδία στη Συρία. Τα στοιχεία του ΟΗΕ, κάνουν λόγο για συνολικά 9.000 νεκρούς από την αρχή της Συριακής εξέγερσης, στα μέσα Μαρτίου του 2011. Από την πλευρά του, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια οργάνωση της συριακής αντιπολίτευσης, παραθέτει ακόμα μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων. Ειδικότερα γίνεται λόγος για 10.108 ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί, εκ των οποίων 7.306 πολίτες, 2.248 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων και 554 στρατιώτες που λιποτάκτησαν από τον τακτικό συριακό στρατό. Τα νούμερα αυτά έως και τη διορία της 10ης Απριλίου που είναι η καταληκτική ημερομηνία για την κατάπαυση του πυρός το μόνο σίγουρο είναι ότι θα συνεχίζουν να ανεβαίνουν.

Οι μάχες συνεχίζονται, ειδικά στην επαρχεία Χομς, η οποία αποτελεί και το προπύργιο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων και οι αναφορές για νεκρούς μέρα με την ημέρα πληθαίνουν.

Μεγάλος αριθμός προσφύγων

Ενδεικτικό της χαώδους κατάστασης που επικρατεί στη Συρία είναι τα καραβάνια προσφύγων που κάθε μέρα περνούν τα σύνορα της χώρας προσπαθώντας να διαφύγουν προς την Τουρκία, το Λίβανο και την Ιορδανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, ο αριθμός των Σύριων που έχουν ξεριζωθεί από τις εστίες τους τον τελευταίο χρόνο, ξεπερνάει τους 230.000. Τουλάχιστον 30.000 έχουν διαφύγει στο εξωτερικό, με τους αριθμούς ωστόσο να αυξάνονται όσο παραμένει η κατάσταση της αβεβαιότητας στη Συρία. Μόνο στην Τουρκία, οι πρόσφυγες από τη Συρία ανέρχονται στους 21.000, ενώ κάθε μέρα περνάνε τα σύνορα ακόμη περισσότεροι, έχοντας ιδρύσει αρκετά κέντρα υποδοχής κοντά στην Τουρκο-Συριακή μεθόριο.
Μάλιστα, ο τούρκος πρωθυπουργός έθεσε επί τάπητος σχέδια για την επιβολή μίας «νεκρής ζώνης» κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία προκειμένου να αποτραπεί η ανθρωπιστική τραγωδία που βιώνουν οι πρόσφυγες κατά την προσπάθειά τους να διαφύγουν από την πατρίδα τους. Μέσα σε όλα αυτά, το φως της δημοσιότητας βλέπουν και καταγγελίες ανθρωπιστικών οργανώσεων, οι οποίες υποστηρίζουν ότι οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας έχουν ναρκοθετήσει τα σύνορα της χώρας Λίβανο και Τουρκία, κατά μήκος των διαδρομών που χρησιμοποιούν οι εκτοπισμένοι στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από την αμείωτη βία.
Παράλληλα, πάνω από 200.000 άνθρωποι μετακινήθηκαν σε ασφαλέστερα μέρη στο εσωτερικό της χώρας.

Παναγιώτης Βελισσάρης  
TAGS