Σε ετοιμασίες για τρίτη πυρηνική δοκιμή βρίσκεται η Βόρια Κορέα έπειτα από την εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς εντός του μήνα, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχου της Ν. Κορέας.   Οι ετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη στην πόλη Punggye-ri βορειοδυτικά της χώρας όπου η Βόρια Κορέα πραγματοποίησε τις δύο προηγούμενες δοκιμές πυρηνικών βομβών το 2006 και το 2009.

«Πρόσφατες δορυφορικές εικόνες μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως ο Βορράς σκάβει μυστικά ένα νέο υπόγειο τούνελ στο πεδίο πυρηνικών δοκιμών,» δήλωσε ο αξιωματούχος προσθέτοντας πως η κατασκευή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.
Η Β. Κορέα, η οποία εκτιμάται πως έχει αρκετό πλουτώνιο για έξι έως οχτώ βόμβες, δοκίμασε πυρηνικά όπλα τον Οκτώβριο του 2006 και το Μάιο του 2009 έπειτα από ένα έως τρεις μήνες από την δοκιμή άλλων πυραύλων.

Η κυβέρνηση της Β. Κορέας ανακοίνωσε πως σχεδιάζει την εκτόξευση δορυφόρου μεταξύ 12 και 16 Απριλίου για ειρηνικές επιστημονικές έρευνες ωστόσο οι δυτικές χώρες θεωρούν πως αποτελεί «μεταμφιεσμένη» δοκιμή πυραύλου γεγονός που αποτελεί παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Πηγή: capital.gr