Οι αρχές της Λιβύης δεν θα παραδώσουν τον Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι, γιο του πρώην ηγέτη της χώρας Μουάμαρ Καντάφι, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) στη Χάγη, ο οποίος θα δικαστεί σε λιβυκό δικαστήριο, δήλωσε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Άλι Άσουρ.  
Ο Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι εξακολουθεί να κρατείται σε μια μυστική φυλακή από αντάρτες της περιοχής Ζιντάν που τον είχαν συλλάβει πέρυσι και θα δικαστεί στη Λιβύη, από λίβυους δικαστές, για διαφθορά, φόνους και βιασμούς, είπε ο Άσουρ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.  

Ο Λίβυος υπουργός Δικαιοσύνης διέψευσε τις καταγγελίες περί κακομεταχείρισης που έκανε ένας συνήγορός του στο ΔΠΔ, που υποστήριξε πως ξυλοκοπήθηκε και παραπλανάται σχετικά με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει. «Τρώει με τους ανθρώπους που τον φυλάσσουν και βρίσκεται σε καλή κατάσταση», δήλωσε ο Άσουρ.  

Οι πιέσεις που ασκούνται στη Λιβύη να παραδώσει το γιο του Καντάφι στο ΔΠΔ εντείνονται, καθώς διεθνείς οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι η χώρα δεν είναι σε θέση να του εγγυηθεί μια δίκαιη δίκη. Μια αντιπροσωπεία του ΔΠΔ έφθασε χθες στην Τρίπολη για να συζητήσει την υπόθεση του Σάιφ αλ Ισλάμ με το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως δήλωσε ο αντιπρόσωπος της χώρας της βόρειας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο Άχμαντ αλ Τζαχάνι.  

Ο Άσουρ είπε ότι το υπουργείο έχει ετοιμάσει μια ειδική φυλακή όπου θα μεταφερθεί ο Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι και ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τους αντάρτες στη Ζιντάν ώστε να μεταχθεί στην Τρίπολη.  

Το ΔΠΔ λέει ότι έχει δικαιοδοσία στην υπόθεση διότι είχε εκδώσει εντάλματα σύλληψης το 2011 για τον Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι και τον πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Λιβύης Αμπντάλα αλ Σενούσι, που συνελήφθη πριν από ένα μήνα στην Μαυριτανία, και τονίζει πως υφίσταται μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η οποία υποχρεώνει τη Λιβύη να συνεργαστεί. Προειδοποίησε ότι εάν η Τρίπολη δεν παραδώσει τον Σάιφ αλ Ισλάμ, θα υποβάλει σχετική αναφορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας.  

Ο Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι αντιμετωπίζει τη θανατική ποινή εάν δικαστεί στη Λιβύη, ενώ σε περίπτωση καταδίκης του από το ΔΠΔ θα φυλακιστεί.
TAGS