Η κυρία Λορίν Χάρπερ, σύζυγος του Καναδού πρωθυπουργού Στήβεν Χάρπερ, και μια γυναίκα επιχειρηματίας, έστειλαν σήμερα ανοικτή επιστολή προς τον Ιρανό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ζητώντας του να απελευθερώσει την Σακινέχ Μοχαμαντί Αστιάνι, που έχει καταδικαστεί σε θάνατο για μοιχεία.

"Ανησυχούμε βαθύτατα για την πλήρη περιφρόνηση των δικαιωμάτων των γυναικών στο Ιράν. Ειδικότερα, η πρόσφατη περίπτωση της Σακινέχ Μοχαμαντί Αστιάνι είναι μια προσβολή σε κάθε ηθική και ανθρώπινη αξιοπρέπεια και είναι αντιπροσωπευτική της κρίσιμης κατάστασης των γυναικών του Ιράν", γράφουν η κ. Χάρπερ και η Χέδερ Ρέισμαν, πρόεδρος της εταιρείας Indigo, η οποία είναι το πρώτο δίκτυο διανομής βιβλίων και δίσκων στον Καναδά.

Η Σακινέχ Μοχαμαντί Αστιάνι 43 χρόνων, μητέρα δύο παιδιών, καταδικάστηκε το 2006 σε λιθοβολισμό επειδή διατηρούσε "παράνομη σχέση" με δύο άνδρες μετά το θάνατο του συζύγου της, αλλά επίσης και σε απαγχονισμό για "ανθρωποκτονία και εγκλήματα".

Οι κυρίες Χάρπερ και Ρέισμαν κάλεσαν τον Αχμαντινετζάντ να "κάνει μια πρώτη χειρονομία προς την πρόοδο" και να απελευθερώσει "άνευ όρων" την Σακινέχ Μοχαμαντί Αστιάνι.

"Οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο (...) θα δουν σε αυτό μια κίνηση βαθιά συμβολική βελτίωσης της κατάστασης των γυναικών του Ιράν", υπογράμμισαν.