Σε κίνδυνο βρίσκεται η πολυαναμενόμενη κατάπαυση του πυρός στη Συρία, μετά την απόφαση των ανταρτών να απορρίψουν τη νέα απαίτηση του συριακού καθεστώτος για γραπτές εγγυήσεις της αντιπολίτευσης ότι αποδέχεται τον τερματισμό κάθε είδους βίας.
Η ηγεσία των ανταρτών δηλώνει ότι θα τηρήσουν τη συμφωνία του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, αλλά αρνείται να συνδιαλλαγεί απευθείας με τη Δαμασκό.

Ο συνταγματάρχης του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, Ριγιάντ αλ-Άσαντ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι οι στρατιώτες του δεσμεύονται από το σχέδιο Ανάν.

«Θα παρουσιάσουμε τις εγγυήσεις και τις δεσμεύσεις μας στη διεθνή κοινότητα, αλλά όχι στο (συριακό) καθεστώς» ανέφερε.

Ανακοίνωση του συριακού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε το Σάββατο: «Το να πούμε ότι η Συρία θα αποσύρει τις δυνάμεις της από τις πόλεις στις 10 Απριλίου είναι ανακριβές, γιατί ο ειδικός απεσταλμένος Κόφι Ανάν δεν έχει ακόμα παρουσιάσει γραπτές εγγυήσεις ότι οι ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις αποδέχονται τον τερματισμό κάθε είδους βίας».

Η κατάπαυση του πυρός επρόκειτο να εφαρμοστεί την Τρίτη, μετά την απόσυρση των συριακών δυνάμεων από κατοικημένες περιοχές.

Ωστόσο, το συριακό καθεστώς ανέφερε ότι φοβάται πως η απόσυρση των στρατευμάτων θα βοηθήσει τους αντάρτες να ανασυνταχτούν και να επανεξοπλιστούν.
TAGS