Την επόμενη Δευτέρα ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ θα προσαχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης για «τρομοκρατικές πράξεις», σχεδόν εννιά μήνες από την ημέρα που σκότωσε 77 ανθρώπους στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας Όσλο και στο νησί Ουτόγια.   
Αν και για την ενοχή του δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία -ακόμα και αν αρνείται να δηλώσει ένοχος, ο Μπρέιβικ παραδέχεται τα γεγονότα- το βασικό ζήτημα είναι η κατάσταση της πνευματικής του υγείας και ποια θα είναι η τύχη του: ψυχιατρικό άσυλο ή φυλακή;   

Στις 22 Ιουλίου 2011, ο Μπρέιβικ τοποθέτησε βόμβα στην έδρα της νορβηγικής κυβέρνησης στο κέντρο του Όσλο, προκαλώντας το θάνατο οκτώ ανθρώπων.   

Αμέσως μετά, φορώντας στολή αστυνομικού, πυροβόλησε και σκότωσε εν ψυχρώ 69 ανθρώπους κυρίως εφήβους στο νησί Ουτόγια, κοντά στο Όσλο.   

Ποτέ στο παρελθόν, μια επίθεση ενός μόνο ατόμου δεν έχει προκαλέσει τόσους νεκρούς, σύμφωνα με τον Τζακ Λέβιν και τον Τζέιμς Αλαν, συγγραφείς πολλών βιβλίων για τους κατά συρροήν δολοφόνους.   

«Έχουν σημειωθεί και άλλες σφαγές με περισσότερα θύματα με άλλους τύπους όπλων, όμως ποτέ με πυροβόλο» εξηγεί ο Λέβιν, καθηγητής Εγκληματολογίας στο πανεπιστήμιο Northeastern της Βοστόνης.   

«Οι τρομοκράτες στοχεύουν γενικά στο μεγαλύτερο δυνατό αριθμό θυμάτων και χρησιμοποιούν εκρηκτικά» επισημαίνει.   

Δηλώνοντας ότι διεξάγει πόλεμο κατά «της μουσουλμανικής εισβολής» στην Ευρώπη και της πολυπολιτισμικότητας, ο 33χρονος Μπράιβικ χαρακτήρισε την πράξη του «φρικτή, αλλά αναγκαία», επισημαίνοντας πως ήταν μια «προληπτική επίθεση εναντίον αυτών που πρόδωσαν την πατρίδα του».