Στην λεωφόρο Χαμπίμπ Μπουργκίμπα της Τυνησίας, στην οποία έχουν απαγορευθεί οι συγκεντρώσεις, πραγματοποίησαν μεγάλη διαδήλωση εκατοντάδες άνθρωποι, για να τιμήσουν την ημέρα των Τυνήσιων μαρτύρων και να διαμαρτυρηθούν κατά της απαγόρευσης.   Η Τυνησία τιμά σήμερα - Δευτέρα την «ημέρα των μαρτύρων», σε ανάμνηση της αιματηρής καταστολής από τα γαλλικά στρατεύματα μιας διαδήλωσης στην Τύνιδα στις 9 Απριλίου 1938.  

Η διάλυση της «απαγορευμένης» συγκέντρωσης, έγινε με βίαιο τρόπο, όταν οι διαδηλωτές εκδιώχθηκαν με δακρυγόνα από τους αστυνομικούς, οι οποίοι δε δίστασαν να χρησιμοποιήσουν και τα γκλομπ.  

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, οι διαδηλωτές ήταν τυλιγμένοι με τυνησιακές σημαίες και φώναζαν «δεν φοβόμαστε, ο λαός είναι εδώ». Όταν οι διαδηλωτές άρχισαν να γεμίζουν τη λεωφόρο Μπουργκίμπα, αστυνομικοί με κράνη και γκλομπ στο χέρι είχαν αναπτυχθεί στη λεωφόρο.  

«Είμαι εδώ για να τιμήσω τους μάρτυρές μας και για να διαμαρτυρηθώ για την απαγόρευση να διαδηλώνουμε εδώ. Εμείς απελευθερώσαμε την Τυνησία, δεν έχουν το δικαίωμα να απαγορεύουν τις ειρηνικές πορείες», δήλωσε ο Μοχσέν Μπεν Χέντα, ένας εβδομηντάχρονος που μόλις είχε βγει από το νοσοκομείο και είχε έρθει για να συμμετάσχει στη συγκέντρωση.  

Η διαδήλωση δεν διήρκεσε περισσότερο από μισή ώρα, καθώς μετά άρχισαν τα δακρυγόνα. Ο κόσμος διέφυγε στους γύρω δρόμους ή κατέφυγε μέσα στα καφενεία που παρέμεναν ανοικτά στη λεωφόρο.  

Στη λεωφόρο Μπουργκίμπα, αρτηρία σύμβολο της τυνησιακής επανάστασης και τόπος όπου οργανώνονται γενικά όλα τα κινήματα αμφισβήτησης, έχουν απαγορευθεί οι συγκεντρώσεις από τις 28 Μαρτίου έπειτα από τα επεισόδια σε μια διαδήλωση ισλαμιστών, οι οποίοι επιτέθηκαν σε καλλιτέχνες.


πηγή: protothema.gr