Την τελευταία του πνοή άφησε χθες στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Σόφιας ο Βούλγαρος οικονομολόγος Μπότιο Τάτσκοφ, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά, πριν από 10 μέρες όταν δέχθηκε επίθεση από αγέλη αδέσποτων σκύλων στη συνοικία Μαλίνοβα Ντολίνα, στη βουλγαρική πρωτεύουσα. Ο γεννημένος στην πόλη Πέρνικ της Βουλγαρίας καθηγητής οικονομικών, ο οποίος είχε κάνει αξιόλογη καριέρα στις ΗΠΑ, κατέληξε λόγω καρδιακής, νεφρικής και ηπατικής ανεπάρκειας.

Το περιστατικό έχει προκαλέσει την οργή της κοινής γνώμης στη Βουλγαρία με τις δημοτικές αρχές της Σόφιας να προσπαθούν εδώ και χρόνια να αντιμετωπίσουν τη ραγδαία αύξηση των αδέσποτων σκύλων.

«Ο καθηγητής Μπότιο Τάτσκοφ αγαπούσε τα ζώα και τη φύση» δήλωσε η ανιψιά του Μαριάνα Κιρίλοβα σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό bTV, τονίζοντας ότι ο θείος της δεν θα ήθελε ποτέ να γίνει η αφορμή για εκστρατεία μαζικής θανάτωσης αδέσποτων σκύλων.

«Ο Μπότιο Τάτσκοφ ήταν ένας ανοιχτόμυαλος και ψύχραιμος άνθρωπος που αγαπούσε τη φύση και τα ζώα κι αυτό κάνει το θάνατό του παράλογο. Προσωπικά δεν μπορώ να ρίξω την ευθύνη στα σκυλιά. Νομίζω ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι υπεύθυνοι, όλοι εμείς είμαστε ένοχοι. Ελπίζω ο τραγικός θάνατος να αποτελέσει τη βάση, ώστε να γίνει κάτι εποικοδομητικό και να εξαλειφθεί το πρόβλημα. Δεν θα ήθελε να σφαγιαστούν τα ζώα. Εκείνοι που απέτυχαν να κάνουν τη δουλειά τους, πρέπει να τιμωρηθούν» ανέφερε η κ. Κιρίλοβα, σύμφωνα με το Sofia News Agency.

Ο Μπότιο Τάτσκοφ, 88 ετών, ήταν ένα από τους πιο επιφανής Βούλγαρους στις ΗΠΑ και εργάστηκε στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, στον ΟΗΕ και διετέλεσε οικονομικός σύμβουλος της κυβέρνησης της Ινδονησίας. Είχε επιστρέψει στη Βουλγαρία μετά τη συνταξιοδότησή του.