Ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι και πολλές προσωπικότητες της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης σκοπεύουν να ιδρύσουν ένα κόμμα για να εκπροσωπήσουν τις «δυνάμεις της επανάστασης», όπως δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους συνιδρυτές. «Επρεπε να ιδρύσουμε ένα πολιτικό σχηματισμό που θα συγκέντρωνε τις επαναστατικές δυνάμεις», είπε ο Σάντι Γαζάλι Χαρμπ, μέλος του Συνασπισμού των Νέων της Επανάστασης, στον οποίο συμμετέχουν ακτιβιστές, κυρίως νέοι, που πήραν μέρος στην εξέγερση κατά του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ, το χειμώνα του 2011.

Η ιδέα γεννήθηκε πριν από μερικούς μήνες, προτού ανακοινώσει ο Ελ Μπαραντέι πως δεν θα είναι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές της Αιγύπτου.

Ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης (2005) Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι είναι ένας εκ των ιδρυτών του κόμματος στο οποίο θα μετέχουν επίσης ο συγγραφέας Αλάα αλ-Ασουάνι και οι ακτιβίστριες Γκαμίλα Ισμαήλ και Έσρα Άμπντελ Φάταχ. Προσωρινά ο νέος πολιτισμός σχηματισμός αποκαλείται "Κόμμα της Επανάστασης". Ο Γαζάλι Χαρμπ δεν διευκρίνισε πότε θα ζητηθεί από τις αρχές η νομιμοποίηση του κόμματος. «Θα είναι κεντρώο, κοσμικό και επαναστατικό», πρόσθεσε.

Ο 69χρονος Ελ Μπαραντέι επέστρεψε στην Αίγυπτο το 2010, έχοντας επί πολλά χρόνια κάνει καριέρα στο εξωτερικό. Εγινε δεκτός σαν ήρωας στο αεροδρόμιο του Καΐρου καθώς τάχθηκε αμέσως με την πλευρά της αντιπολίτευσης και μπήκε στο στόχαστρο των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης. Στις 14 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία, υποστηρίζοντας ότι το αυταρχικό καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ διατηρείται ακόμη, παρά την ανατροπή του πρώην προέδρου.

Πηγή: tovima.gr