Εξέπνευσε σήμερα, Μεγάλη Τρίτη η προθεσμία για κατάπαυση του πυρός στη Συρία, ωστόσο η βία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Για μερική αποχώρηση των στρατευμάτων από τις πόλεις κάνει λόγο το καθεστώς. Προειδοποιούν με συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων οι αντάρτες. Κατάπαυση του πυρός δίχως προϋποθέσεις ζητά ο Ανάν.
Έτσι, τα συριακά στρατεύματα σκότωσαν τουλάχιστον 31 ανθρώπους σύμφωνα με ακτιβιστές της αντιπολίτευσης. Την ίδια στιγμή, οι αντάρτες σκότωσαν έξι στρατιώτες. Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, ο αριθμός των νεκρών ανεβαίνει στους 45.

Το σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου προέβλεπε την απόσυρση των στρατευμάτων, 48 ώρες πριν την προγραμματισμένη κατάπαυση πυρός ανάμεσα στις δύο πλευρές.


Κατάπαυση του πυρός δίχως προϋποθέσεις ζητά ο Ανάν


Η βία στη Συρία πρέπει να σταματήσει, τόνισε ο διεθνής απεσταλμένος στη χώρα, Κόφι Αναν.

«Ζητώ και πάλι από την συριακή κυβέρνηση και τα άλλα μέρη να σταματήσουν τη βία σύμφωνα με το ειρηνευτικό σχέδιο, και νομίζω ότι δεν πρέπει να υπάρχουν προϋποθέσεις για τον τερματισμό της βίας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αναν σε συνέντευξη Τύπου μετά την επίσκεψή του σε στρατόπεδο Σύρων προσφύγων κοντά στα τουρκικά σύνορα.


Εγγυήσεις από τους αντάρτες ζητά το καθεστώς


Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ Μουάλεμ δήλωσε σήμερα πως η Δαμασκός ήδη απέσυρε ορισμένα από τα στρατεύματά της από τις πόλεις σε ορισμένες επαρχίες, όπως προβλέπει το ειρηνευτικό σχέδιο. Ωστόσο το αντιπολιτευόμενο Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το διαψεύδει, κάνοντας λόγο για βομβαρδισμούς στη Χομς και τη Χάμα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα με το Σύρο ομόλογό του Ουαλίντ αλ-Μουάλεμ τόνισε ότι το συριακό καθεστώς θα πρέπει να ενεργήσει πιο «δραστικά» και πιο «αποφασιστικά» στην εφαρμογή του σχεδίου.

Ο Μουάλεμ δήλωσε ότι η Δαμασκός θέλει να λάβει εγγυήσεις από τον Ανάν ότι οι ένοπλες ομάδες που επιτίθενται στα συριακά στρατεύματα θα δεσμευτούν στην εκεχειρία.

Εξάλλου ο Μουάλεμ κατηγόρησε την Τουρκία ότι εξοπλίζει τους αντάρτες και τους διευκολύνει να διεισδύουν στη Συρία, κάτι που όπως επισήμανε έρχεται σε αντίθεση με το ειρηνευτικό σχέδιο του Ανάν.


Προειδοποιούν τον Άσαντ οι αντάρτες

 Την ίδια στιγμή, οι Σύροι αντάρτες διαμηνύουν ότι εάν ο Άσαντ δεν αποσύρει τις δυνάμεις του και τα άρματα μάχης από τις πόλεις και γύρω από αυτές, όπως προβλέπει το ειρηνευτικό σχέδιο του ΟΗΕ, θα συνεχίσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, οι αντάρτες, δια στόματος του συνταγματάρχη Κάσιμ Σάαντ αλ Ντιν, εκπροσώπου του επιτελείου του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ) τόνισαν ότι παραμένουν δεσμευμένοι στην εκεχειρία.
Με πληροφορίες από naftemporiki.gr
TAGS