Μνήμες 2004 έφερε το ξέσπασμα του Εγκέλαδου στην Ινδονησία με ισχυρούς μετασεισμούς να ακολουθούν την αρχική δόνηση 8,6 Ρίχτερ στην επαρχία Άτσεχ. Το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι στον Ειρηνικό ήρε την προειδοποίηση για τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό. Το πρωί ανοιχτά της επαρχίας του Ατσεχ καταγράφηκε σεισμική δόνηση 8,9 Ρίχτερ, η οποία σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο ήταν 8,6 Ρίχτερ. Στη συνέχεια ακολούθησαν μετασεισμοί πάνω από 8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Το τσουνάμι νωρίτερα ξεπέρασε τα 10 μέτρα, σύμφωνα με το Russia Today.

Προειδοποίηση για τσουνάμι έχει εκδοθεί και σε Αυστραλία, Μιανμάρ, Ταϊλάνδη και Μαλδίβες, όπως και σε Κένυα και Τανζανία, Μαλαισία.

Εξάλλου η Ινδία μείωσε το επίπεδο του συναγερμού στα νησιά Άνταμαν και Νίκομπαρ και σε όλες τις παράκτιες περιοχές, ενώ και η Ινδονησία και η Σρι Λάνκα ήραν την προειδοποίηση για τσουνάμι.

Η Υπηρεσία Γεωφυσικής της Ινδονησίας ανακοίνωσε ότι στους μετασεισμούς που σημειώθηκαν στην επαρχία Άτσεχ περιελήφθη μία δόνηση μεγέθους 8,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και ακόμη μία 8,1 της κλίμακας Ρίχτερ στη Σουμάτρα, και παρέτεινε την προειδοποίηση για τσουνάμι κατά δύο ώρες.

Αποτέλεσμα ήταν να εκκενωθούν οι παραλιακές περιοχές, φέρνοντας μνήμες από το καταστροφικό τσουνάμι του 2004 το οποίο παρέσυρε πάνω από 167.000 άτομα στο θάνατο.Ο πρόεδρος της Ινδονησίας τόνισε πως δεν υπάρχει κίνδυνος από τσουνάμι, αλλά οι Αρχές παραμένουν σε επιφυλακή.

Στη Σρι Λάνκα εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι σε όλο το νησί και διέταξαν τους κατοίκους των παράκτιων περιοχών να μετακινηθούν το συντομότερο δυνατόν προς το εσωτερικό.

Η πρωινή δόνηση έγινε αισθητή σε Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Μαλαισία και Ινδία.
Με πληροφορίες από Reuters και Al Jazeera