ε τροχιά σύγκρουσης έχουν μπει για τα καλά το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν καθώς οι ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών έχουν έρθει σε ένοπλη αντιπαράθεση με αφορμή τη διαφιλονικούμενη πετρελαιοφόρα περιοχή στην κοινή τους μεθόριο. Εν τω μεταξύ, η διπλωματική και στρατιωτική κινητικότητα συνεχίζεται και για τις δύο πλευρές.

Το Κοινοβούλιο του Σουδάν αποφάσισε την Τετάρτη να αναστείλει τις συνομιλίες με το Νότιο Σουδάν και να ανακαλέσει την αντιπροσωπεία που μετείχε στις διαπραγματεύσεις στην Αντίς Αμπέμπα, ανέφερε ο επίσημος ραδιοσταθμός.

Επιπλέον αναφέρθηκε ότι η κυβέρνηση έδωσε εντολή για γενική κινητοποίηση του στρατού, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει κάτι περισσότερο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Νοτίου Σουδάν Τζέιμς Ουάνι Ίγκα δήλωσε ότι ο πληθυσμός της χώρας του θα πρέπει να είναι έτοιμος να αμυνθεί αν το Σουδάν πράγματι επιζητεί τον πόλεμο και κάλεσε τους βουλευτές να προβούν στην κινητοποίησή του.

Αιτία των συγκρούσεων είναι η περιοχή Χέγκλιγκ που βρίσκεται πάνω στη μεθόριο των δύο χωρών. Το Χαρτούμ ελέγχει μεγάλο κοίτασμα πετρελαίου που θεωρεί (και είναι) ζωτικό για την οικονομία του. Κατηγορεί δε τις δυνάμεις του Νοτίου Σουδάν ότι οι δυνάμεις του εισέβαλαν 70 χιλιόμετρα στην σουδανική επικράτεια.

Το Νότιο Σουδάν απάντησε ότι ο στρατός του αντέδρασε σε αυτοάμυνα, αφού δέχθηκε επίθεση από τις σουδανικές δυνάμεις από το Χέγκλιγκ.

Επικρατεί πάντως σύγχυση για το ποιος επιτέθηκε πρώτος και με ποιο σκοπό.

Πηγή: in.gr