Μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, τεχνίτες, άνεργοι, θύματα της οικονομικής ύφεσης που προκαλεί κύμα αυτοκτονιών στην Ιταλία, ένα δράμα που μια ένωση επιχειρήσεων προσπαθεί να αντιμετωπίσει, συγκροτώντας ένα δίκτυο ψυχολογικής βοήθειας.     Τις τελευταίες εβδομάδες τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης σχεδόν καθημερινά μεταδίδουν την κατάληξη της απεγνωσμένης προσπάθειας ενός επιχειρηματία που έχει καταρρεύσει από τα χρέη, που κλείνει την επιχείρησή του ή απολυμένους μισθωτούς χωρίς ελπίδα τη στιγμή που ανεργία έφθασε σε επίπεδο ρεκόρ 9,3% το Φεβρουάριο.

Μια από τις περιπτώσεις που συγκλόνισαν τη χώρα ήταν η αυτοπυρπόληση στα τέλη Μαρτίου στη Μπολόνια (βόρεια Ιταλία) ενός οικοδόμου εναντίον του οποίου είχε ασκηθεί δίωξη γιατί δεν είχε πληρώσει την εφορία. 

Ο οικοδόμος πέθανε ύστερα από εννέα ημέρες επιθανάτιας αγωνίας.        

Τα δράματα αυτά προκαλούν έντονη συναισθηματική φόρτιση σε όλη τη χώρα.Είναι ένα τραγικό σημάδι απελπισίας, μια μοναδική περίπτωση απόγνωσης που δείχνει μια στιγμή μεγάλης δυσκολίας", σχολιάζει ο Ρομάνο Πρόντι, πρώην πρωθυπουργός αριστερής κυβέρνησης μετά την αυτοπυρπόληση του οικοδόμου.

Επικεφαλής του κόμματος PDL τουΣίλβιο Μπερλουσκόνι, ο Αντζέλικο Αλφάνο δηλώνει «βαθιά πληγωμένος» από ένα «κύμα αυτοκτονιών εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων, το οποίο ουδέποτε είχε τόση διάρκεια».     

Είναι η «αντανάκλαση μιας ανυπόφορης κατάστασης σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, και όχι διάφορα μεμονωμένα γεγονότα», τόνισε ο Σέρτζιο Μαρκιόνε, ο πρόεδρος της αυτοκινητοβιομηχανίας Fiat, της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας.