Προσωρινός πρόεδρος του Μαλί ορκίστηκε σήμερα ο Ντιονκούντα Τραορέ. Ο Τραορέ ορκίστηκε στη διάρκεια μιας τελετής στο διεθνές συνεδριακό κέντρο του Μπαμακό, στην οποία παρέστη ο αρχηγός της πρώην στρατιωτικής χούντας, ο λοχαγός Αμαντού Σανόγκο.

"Ορκίζομαι ενώπιον του Θεού και του λαού του Μαλί να προασπίσω το δημοκρατικό πολίτευμα, να τηρώ το Σύνταγμα και να μεριμνώ για την τήρηση του Συντάγματος" και την "ακεραιότητα του εδάφους του Μαλί", είπε ο νέος πρόεδρος.

Ο Τραορέ αναμένεται να διορίσει έναν πρωθυπουργό που θα έχει πλήρεις εξουσίες και να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του μετά την ορκομωσία, ο Τραορέ έστειλε το δικό του μήνυμα προειδοποίησης στις ισλαμικές οργανώσεις.

"Ολοκληρωτικό και αδυσώπητο πόλεμο, αν αρνηθούν να επανέλθουν στην τάξη", ανάφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του. 
"Έχω συνείδηση ότι είμαι πρόεδρος μιας χώρας που είναι σε πόλεμο", είπε καλώντας με "επιμονή και αποφασιστικότητα" τις ένοπλες οργανώσεις του βορρά να επανέλθουν στην τάξη, να σταματήσουν τις ωμότητες, τις λεηλασίες, τους βιασμούς, να εγκαταλείψουν τις πόλεις που έχουν καταλάβει".

"Αν αρνηθούν, δεν θα διστάσουμε να κάνουμε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, να διώξουμε την Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ (AQMI), τους εμπόρους ναρκωτικών, τους απαγωγείς εκτός των συνόρων μας".

"Προτιμάμε την ειρήνη αλλά αν ο πόλεμος είναι η μόνη διέξοδος, θα προχωρήσουμε με τον στρατό μας. Όλοι θα είμαστε πίσω από τον στρατό", εξήγησε στη συνέχεια της ομιλίας του.