Σε ισχύ τέθηκε από το πρωί της Πέμπτης η κατάπαυση του πυρός στη Συρία, ωστόσο η κατάσταση παραμένει τεταμένη. Περιστατικά βίας εξακολουθούν να αναφέρονται, παρά το γεγονός ότι οι εχθροπραξίες προς το παρόν έχουν σταματήσει.
Όπως ανέφερε το αντιπολιτευόμενο Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, τα βαρέα όπλα και τα συριακά στρατεύματα φέρονται να παραμένουν στα αστικά κέντρα, χαρακτηρίζοντας παράλληλα την εκεχειρία «μερική».

Η εκπρόσωπος του συμβουλίου Μπάσμα Κοντμάνι τόνισε ότι ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλεις Ιντλίμπ και Χάμα από την έναρξη της εκεχειρία στις έξι το πρωί.

Από την πλευρά του, το συριακό καθεστώς κατηγόρησε «τρομοκράτες» ότι τοποθέτησαν βόμβα σε δρόμο στο Χαλέπι, η έκρηξη της οποίας οδήγησε στο θάνατο ενός αξιωματικού και στο τραυματισμό 24 στρατιωτικών.

«Στις οκτώ το πρωί λεωφορείο που μετέφερε αριθμό στρατιωτικών που πήγαιναν στη δουλειά στο Χαλέπι έγινε στόχος ομάδας τρομοκρατών», σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Νωρίτερα, το καθεστώς Ασαντ είχε ανακοινώσει πως θα θέσει τέλος σε όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις από σήμερα το πρωί, προειδοποιώντας πάντως ότι οι δυνάμεις του στρατού θα απαντήσουν «σε κάθε τρομοκρατική επίθεση», κάνονας αναφορά στους αντάρτες οι οποίοι επίσης έχουν δεσμευθεί να σεβαστούν το τελεσίγραφο, σε περίπτωση που το κάνει και η Δαμασκός.

ΟΗΕ: Ο Ασάντ να τηρήσει τις υποσχέσεις του

Η συριακή κυβέρνηση φέρει το βάρος της ευθύνης για την τήρηση της δέσμευσής της όσον αφορά την κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε ισχύ στη Συρία, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. Η κατάσταση στη Συρία δείχνει πιο ήρεμη, σύμφωνα με τον ίδιο, ο οποίος πρόσθεσε ότι εργάζεται με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αποστολή ομάδας παρατηρητών το ταχύτερο δυνατό.

«Θέλω πράγματι να δω να συνεχίζεται η υποστήριξη αυτής της κατάπαυσης του πυρός. Μόλις σήμερα σταμάτησαν τις συγκρούσεις. Παρακολουθούμε (την τήρησή της) πολύ στενά. Ο κόσμος παρακολουθεί, ωστόσο, με σκεπτικισμό, καθώς προηγούμενες υποσχέσεις που έδωσε η κυβέρνηση της Συρίας δεν τηρήθηκαν» δήλωσε ο κ. Μπαν, καλώντας το Σύρο πρόεδρο «να τηρήσει την υπόσχεσή του και να επιδείξει τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση».

Σε ό,τι αφορά την απαστολή παρατηρητών, έκανε γνωστό πως ο Νορβηγός στρατηγός Ρόμπερτ Μουντ θα μεταβεί αύριο (Παρασκευή) στη Συρία για να προετοιμάσει την άφιξη διεθνών παρατηρητών που θα αναλάβουν να επαληθεύσουν την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός.

«Ήδη έχουμε περάσει στις απαραίτητες προετοιμασίες στο πλαίσιο των επιχειρήσεων για τη διατήρηση της ειρήνης. Ο στρατηγός Μουντ ηγήθηκε μιας τεχνικής αποστολής την περασμένη εβδομάδα (...) και ο Κόφι ’ναν, με τον οποίο μίλησα (σήμερα το πρωί) μου είπε ότι θα αποστείλει εκ νέου τον Μουντ και την ομάδα του ήδη από αύριο για να ετοιμάσουν αυτήν την αποστολή των παρατηρητών».


Με πληροφορίες από naftemporiki.gr
TAGS