Σε βαριές ποινές που φθάνουν έως και κάθειρξη 13 ετών καταδικάστηκε ομάδα νεαρών νεοναζί στη Ρωσία, οι οποίοι κατηγορούνται για σειρά επιθέσεων τις οποίες διέπραξαν παρακινούμενοι από την ιδεολογία της «υπεροχής της ρωσικής φυλής».

Οι δέκα νεοναζί, είχαν συστήσει οργάνωση με την ονομασία  «Αυτόνομη Τρομοκρατική Οργάνωση Μάχης», της οποίας ηγέτης ήταν ο 20χρονος φοιτητής Χημείας Ιβάν Αστάσιν.

Οι νεοναζί κατηγορούνται ότι  κατά τη διετία 2009-2010 πραγματοποίησαν οκτώ τρομοκρατικές, ή εμπρηστικές, ενέργειες με στόχους τις δυνάμεις ασφαλείας, ή υπηκόους από δημοκρατίες του Καυκάσου.

Ιδιαίτερη εντύπωση είχαν προκαλέσει οι επιθέσεις που πραγματοποίησε κατά αστυνομικών τμημάτων και ενός σταθμού της FSB, των ρωσικών ειδικών δυνάμεων.

Τα μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται μία γυναίκα, καταδικάσθηκαν σε ποινές που κυμαίνονται από τριετή φυλάκιση έως καθείρξεις μέχρι και 13 ετών.

Οι κατηγορίες που τους αποδόθηκαν ήταν για «τρομοκρατία», «παράνομη κατασκευή εκρηκτικών» και «βλάβη κατά της αξιοπρέπειας υπαγορευόμενη υπό φυλετικού μίσους».