Η διεθνής κοινότητα, με την εξαίρεση της Κίνας η οποία επισήμως σιωπά, καταδίκασε έντονα σήμερα την εκτόξευση ενός πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, ενέργεια που η Ουάσινγκτον, το Τόκιο και η Σεούλ χαρακτήρισαν «πρόκληση» και παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει κατεπειγόντως σήμερα για το θέμα. Παράλληλα, η Νότια Κορέα θα εντοπίσει και θα περισυλλέξει από τη θάλασσα κομμάτια του πυραύλου. Για το σκοπό αυτό στις θαλάσσιες περιοχές που έπεσαν τμήματα του πυραύλου θα καταπλεύσουν πολεμικά πλοία του Στόλου της Νότιας Κορέας. Στην παρακολούθηση της τροχιάς της πτήσης και των περιοχών πτώσης που κατέπεσαν τα θραύσματα βοηθούν ένα αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο και ένα καταδρομικό.
Σύμφωνα με ανακοινώσεις των υπουργείων Άμυνας της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ, ο πύραυλος που εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα εξερράγη εν πτήσει και τα συντρίμμια του κατέπεσαν στη θάλασσα λίγο μετά την απογείωσή του, που εκτιμάται ότι έγινε στις 07:39 τοπική ώρα 01:39 ώρα Ελλάδας.

Σύμφωνα με τη NORAD, την διοίκηση αεράμυνας των ΗΠΑ, επρόκειτο για «δοκιμή ενός Taepodong-2», ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου με βεληνεκές 6.000-9.000 χλμ.

Η Ουάσινγκτον, το Τόκιο, η Σεούλ, αλλά και η Ομάδα των Οκτώ καταδίκασαν αμέσως την εκτόξευση η οποία, σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, παραβιάζει τις αποφάσεις που είχε λάβει το ΣΑ του ΟΗΕ το 2006 και το 2009 και οι οποίες απαγόρευαν στη Βόρεια Κορέα «κάθε πυρηνική δοκιμή ή εκτόξευση που σχετίζεται με την τεχνολογία των βαλλιστικών πυραύλων».

Η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία έκαναν λόγο για «σαφή» και «σοβαρή» πρόκληση και «παραβίαση αποφάσεων του ΟΗΕ».

Ωστόσο η Κίνα παρέμενε σιωπηλή, πάνω από δύο ώρες μετά την εκτόξευση του πυραύλου από την προστατευόμενή της χώρα, ενόψει της οποίας είχε εκφράσει «ανησυχία». 

Από την πλευρά της η Κίνα κάλεσε σήμερα σε «ηρεμία» και «αυτοσυγκράτηση». «Ελπίζουμε ότι όλες οι πλευρές θα διατηρήσουν την ηρεμία τους, θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και δεν θα προβούν σε μια κίνηση που θα έβλαπτε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην (κορεατική) χερσόνησο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λίου Γουεϊμίν.

Ο πρώτος Ευρωπαίος ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος ο οποίος καταδίκασε την εκτόξευση ήταν ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος κάλεσε τον ΟΗΕ να «αντιδράσει σθεναρά» στην εκτόξευση η οποία σύμφωνα με τον ίδιο «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» και τις «διεθνείς υποχρεώσεις της Βόρειας Κορέας», ενώ «θα αυξήσει τις εντάσεις στην Κορεατική χερσόνησο».

Μια ανακοίνωση με την οποία καταδικάζουν την εκτόξευση και καλούν το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να αντιδράσει λαμβάνοντας τα «προσήκοντα» μέτρα εξέδωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών της G8.
TAGS