Στρατιωτικοί επιχειρούν να επβάλλουν πραξικόπημα στη Γουινέα-Μπισάου από χθες το βράδυ, συλλαμβάνοντας τον πρωθυπουργό της χώρας και πολλούς ακόμη πολιτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με ΜΜΕ και δηλώσεις αξιωματικών που συμμετείχαν στην προσπάθεια κατάληψης της εξουσίας. Σύμφωνα με το δίκτυο RDP, στρατιώτες μετέβησαν στην κατοικία του πρωθυπουργού Κάρλους Ντομίνγκους Γκόμες Ζούνιορ και τον συνέλαβαν, σε μια επιχείρηση στην οποία βρήκε το θάνατο τουλάχιστον ένας άνθρωπος. Όπως είπαν αυτόπτες μάρτυρες οι οποίοι μίλησαν στο Γερμανικό Πρακτορείο, ακούγονταν πυρά και εκρήξεις ρουκετών στην πρωτεύουσα Μπισάου. Σύμφωνα με κατοίκους της πόλης οι ραδιοφωνικοί και οι τηλεοπτικοί σταθμοί σίγησαν και τα καταστήματα κατέβασαν ρολά, ενώ οι δρόμοι, στους οποίους κινούνταν πάνοπλοι στρατιώτες, άδειασαν.
  
 
Ο Γκόμες Ζούνιορ θεωρείτο το φαβορί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, που προγραμματιζόταν να διεξαχθεί την 29η Απριλίου. Επρόκειτο να αντιμετωπίσει τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Κούμπα Γιάλα, ο οποίος είχε καλέσει σε αποχή, κάνοντας λόγο για νοθεία και παρατυπίες.
   
Νωρίτερα χθες, ο πρώην πρόεδρος Γιάλα είχε δώσει μια συνέντευξη Τύπου μαζί με άλλους υποψήφιους καλώντας σε αποχή και άμεση διακοπή της προεκλογικής εκστρατείας.
   
Ο Κάρλος Γκόμες Ζούνιορ είχε κερδίσει τον πρώτο γύρο, την 18η Μαρτίου, με ποσοστό 48,97% έναντι 23,26% του Γιάλα. Η προεκλογική εκστρατεία για τον δεύτερο γύρο επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα και να ολοκληρωθεί την 27η Απριλίου.
   
Στη Γουινέα-Μπισάου έχει εκδηλωθεί μια σειρά πραξικοπημάτων μετά την ανεξαρτητοποίησή της από την πρώην αποικιοκρατική επικυρίαρχο της χώρας, Πορτογαλία, το 1974. Έκτοτε, ουδείς πρόεδρος έχει μπορέσει να ολοκληρώσει τη θητεία του στη χώρα, η οποία έχει εξελιχθεί σε διαμετακομιστικό κέντρο για το εμπόριο ναρκωτικών μεταξύ Νότιας Αμερικής και Ευρώπης τα τελευταία χρόνια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατηγορήσει κορυφαία στελέχη του στρατού ότι ενέχονται στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Ορισμένοι έχουν κατηγορήσει και τον ίδιο τον Γκόμες Ζούνιορ ότι είναι εμπλεγμένος στο λαθρεμπόριο, κάτι που ο ίδιος διαψεύδει κατηγορηματικά.
   
Οι εντάσεις ανάμεσα στους πολιτικούς και στο στρατό διαρκούν δεκαετίες. Ο Γιάλα, σύμφωνα με αναλυτές, παρότι είχε ανατραπεί από τις ένοπλες δυνάμεις στην πρώτη θητεία του στην προεδρία, ιστορικά είχε καλές σχέσεις με τους στρατηγούς.