Την αποστολή 30 άοπλων παρατηρητών στη Συρία για να επιτηρούν την εφαρμογή της εύθραυστης εκεχειρίας, η οποία τέθηκε σε ισχύ την Πέμπτη, προβλέπει σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο κατήρτισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Το σχέδιο περιλαμβάνει σειρά απαιτήσεων από το καθεστώς Άσαντ και γι' αυτό κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα αντιδράσουν Κίνα και Ρωσία. Κρίσιμο τεστ για την εφαρμογή της εκεχειρίας αποτελούν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που προγραμματίζει για σήμερα, Παρασκευή, η αντιπολίτευση.  

Το δισέλιδο σχέδιο απόφασης, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, αναφέρει ότι η Δαμασκός πρέπει να «εξασφαλίσει πλήρη και ανεμπόδιστη ελευθερία κινήσεων σε ολόκληρη τη Συρία για όλο το προσωπικό της αποστολής, περιλαμβανομένης της πρόσβασης, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση, σε οποιαδήποτε τοποθεσία και οποιοδήποτε κτίριο η αποστολή θεωρεί απαραίτητη».  

Την Πέμπτη ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η Δαμασκός δεν έχει συμμορφωθεί πλήρως με τους όρους που προέβλεπε το ειρηνευτικό σχέδιο έξι σημείων που έχει καταρτίσει, ωστόσο ζήτησε να αναπτυχθεί άμεσα μια δύναμη επιτήρησης της εκεχειρίας του ΟΗΕ στη χώρα.  

Το σχέδιο απόφασης αναφέρει ότι το Συμβούλιο καταδικάζει τις «εκτεταμένες, συστηματικές και κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις συριακές αρχές» και ζητεί να λογοδοτήσουν «οι υπεύθυνοι για αυτές τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».  

Το σχέδιο περιλαμβάνει και άλλες απαιτήσεις προς την κυβέρνηση της Συρίας, σημειώνοντας πως θα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως το σχέδιο Ανάν, και πρώτον «να σταματήσει τις κινήσεις στρατευμάτων προς αστικά κέντρα», δεύτερον «να σταματήσει οιαδήποτε χρήση βαρέων όπλων στα αστικά κέντρα και, τρίτον, «να αρχίσει την απόσυρση των στρατευμάτων από και γύρω από τα αστικά κέντρα».  

Το σχέδιο απόφασης προειδοποιεί με νέες κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας «εάν η συριακή κυβέρνηση δεν κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της».