Μήνυση κατά του ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι και του προέδρου της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο κατέθεσε η δικηγόρος Πάολα Μούζου στην εισαγγελία του Κάλιαρι για «επίθεση κατά της ανεξαρτησίας, της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας τους». Στην μήνυσή της αναφέρει χαρακτηριστικά το «η κυριαρχία του ιταλικού λαού σε ότι αφορά την οικονομική, νομισματική και φορολογική πολιτική, βρίσκεται στα χέρια οργανισμών που δεν ανήκουν στην Δημοκρατία μας (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών, Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και οι οποίοι χαρακτηρίζονται από ολιγαρχική σύνθεση και δομή».

Κάνει επίσης αναφορά σε αδικήματα ανατρεπτικής δράσης, επίθεσης κατά του Συντάγματος, κατάχρηση πολιτικής εξουσίας, επίθεσης κατά των πολιτικών δικαιωμάτων των πολιτών, πολιτικής συνωμοσίας.

 «Μετά την παραίτηση του πρώην πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, συστάθηκε κυβέρνηση τεχνοκρατών, χωρίς να υπάρχει κανένα είδος λαϊκής εντολής, κάτι που αποτελεί πραγματική ανατροπή της δημοκρατικής δομής του ιταλικού κράτους» επισημαίνει.