Την αποστολή 30 άοπλων παρατηρητών στη Συρία για να επιτηρούν την εφαρμογή της εύθραυστης εκεχειρίας, η οποία τέθηκε σε ισχύ την Πέμπτη, προβλέπει σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο κατήρτισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Το σχέδιο περιλαμβάνει σειρά απαιτήσεων από το καθεστώς Aσαντ και γι' αυτό κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα αντιδράσουν Κίνα και Ρωσία, που είναι οι κυριότεροι σύμμαχοι της Συρίας.

Το δισέλιδο σχέδιο απόφασης, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, αναφέρει ότι η Δαμασκός πρέπει να «εξασφαλίσει πλήρη και ανεμπόδιστη ελευθερία κινήσεων σε ολόκληρη τη Συρία για όλο το προσωπικό της αποστολής, περιλαμβανομένης της πρόσβασης, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση, σε οποιαδήποτε τοποθεσία και οποιοδήποτε κτίριο η αποστολή θεωρεί απαραίτητη».

Στο μεταξύ, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν σήμερα τη ζώη τους από πυρά των συριακών δυνάμεων ασφαλείας που προσπαθούσαν να διαλύσουν τις ογκώδεις διαδηλώσεις οι οποίες οργανώθηκαν σε όλη τη χώρα, μία ημέρα μετά την εφαρμογή της εκεχειρίας.

Σύμφωνα με την Τοπική Συντονιστική Επιτροπή, που καταγράφει τις διαδηλώσεις, αναφέρθηκαν τρεις θάνατοι, στο Ιντλίμπ, το Χασακέχ και την επαρχία Χάμα.


Πηγή: tovima.gr