Με την βουλευτή πλέον Αούνγκ Σαν Σούου Κίι συναντήθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος πραγματοποιεί ιστορική επίσκεψη στη Μιανμάρ. «Είναι το φωτεινό παράδειγμα των λαών που διψούν για ελευθερία» είπε ο Κάμερον μπροστά στις κάμερες, καλώντας σε αναστολή των οικονομικών κυρώσεων ως αναγνώριση της δημοκρατικής στροφής που έχει τελέσει η χώρα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι ο πρώτος ηγέτης χώρας της Δύσης που επισκέπτεται τη Μιανμάρ μετά τις πρώτες ελεύθερες εκλογές που έφεραν την ηγέτη της Αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο.

Ο Κάμερον υποστήριξε πως η ΕΕ θα έπρεπε να κινηθεί στην αναστολή των οικονομικών κυρώσεων προς τη Μιανμάρ, «όχι την άρση» όπως τόνισε, σε ένδειξη αναγνώρισης της προόδου στη χώρα.

Νωρίτερα ο Ντέιβιντ Κάμερον είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας. Όπως μετέδωσε το BBC, ο Βρετανός πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα η πορεία στη Δημοκρατία να είναι μη αναστρέψιμη.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις πρόσφατες εκλογές ανέλαβε καθήκοντα πολιτική κυβέρνηση, γεγονός που έχει δημιουργήσει προσδοκίες τουλάχιστον για την «χαλάρωση» της επί 20 χρόνιας στρατιωτικής διακυβέρνησης.

Παράλληλα αφέθηκαν ελεύθεροι δεκάδες πολιτικοί κρατούμενοι, ενώ η ίδια η επικεφαλής της Αντιπολίτευσης Σούου Κίι μπόρεσε να θέσει υποψηφιότητα και να εκλεγεί τελικά βουλευτής.

Πηγή: in.gr