Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας απεφάνθη ότι δεν μπορεί να ασκήσει δίωξη στα Ηνωμένα Έθνη επειδή δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν τη σφαγή των μουσουλμάνων της Βοσνίας στη Σρμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995. Η προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο ήταν η τελευταία νομική επιλογή που είχαν στην Ολλανδία οι επιζώντες της σφαγής του Ιουλίου του 1995, της χειρότερης θηριωδίας επί ευρωπαϊκού εδάφους από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τουλάχιστον 8.000 άνδρες και αγόρια σκοτώθηκαν από τις σερβικές δυνάμεις σε μια περιοχή που τα Ηνωμένα Έθνη είχαν χαρακτηρίσει «ασφαλές καταφύγιο».

Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν την ομάδα «Μητέρες της Σρμπρένιτσα» δήλωσαν ότι επόμενη κίνησή τους θα είναι η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), στο Στρασβούργο, μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

«Ο ΟΗΕ, ως υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν θα έπρεπε να βρίσκεται πέρα από το νόμο, αλλά να αναλάβει την ευθύνη του για το ρόλο που διαδραμάτισε στη γενοκτονία της Σρμπρένιτσα» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ομάδα.

Το 2001 το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) έκρινε ότι η σφαγή της Σρμπρένιτσα ήταν γενοκτονία.

Πηγή: in.gr