Ο απερχόμενος πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ανακοίνωσε σήμερα πως θα διαβουλευθεί με τη νεοεκλεγείσα διάδοχό του Ντίλμα Ρούσεφ προτού ανακοινώσει την απόφασή του για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών με στόχο την ανανέωση του στόλου της αεροπορίας, αλλά και με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί την επόμενη εβδομάδα στη Σεούλ.

"Πρόκειται να συζητήσουμε εγώ, εκείνη (η Ρούσεφ), ο υπουργός Αμύνης Νέλσον Ζομπίμ για το θέμα των μαχητικών αεροσκαφών", τόνισε ο Λούλα σε συνέντευξη Τύπου στη Μπραζίλια.

Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η τελική απόφαση να ληφθεί από τη διάδοχό του, η οποία θα αναλάβει τα ηνία της διακυβέρνησης από την 1η Ιανουαρίου. «Δεν το γνωρίζω, θα μιλήσω μαζί της», τόνισε ο ίδιος.

Ο Λούλα επιβεβαίωσε επίσης πως πρόκειται «να συναντηθεί με τον πρόεδρο Σαρκοζί στη Σεούλ», όπου θα μεταβεί ομού με τη Ρούσεφ για να συμμετάσχει στη σύνοδο της Ομάδος G20, που διοργανώνεται στη νοτιοκορεάτικη πρωτεύουσα στις 11 και 12 Νοεμβρίου.

Στον κατάλογο των προς αγοράν αεροσκαφών, για τη ανανέωση του αεροπορικού στόλου της Βραζιλίας, βρίσκεται το γαλλικό Ραφάλ της Dassault, που ακόμη δεν έχει πωληθεί στο εξωτερικό, το F/A-18 Super Hornet της αμερικανικής Μπόινγκ και το Gripen NG της σουηδικής Saab.