Σοκάρουν τα στοιχεία που αποκάλυψε ο πρώην δικτάτορας της Αργεντινής Χόρχε Ραφαέλ Βιδέλα, αφού μίλησε για πρώτη φορά εκτενώς για το καθεστώς του (1976-1983) παραδεχόμενος χιλιάδες δολοφονίες πολιτών. Ο 86χρονος Βιδέλα παραδέχθηκε ότι "επτά ή οκτώ χιλιάδες" άνθρωποι δολοφονήθηκαν επί των ημερών του.
Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους επί δικτατορίας, της οποίας ηγείτο ο στρατηγός Βιδέλα τα πρώτα της χρόνια. Οι σοροί των περισσότερων θυμάτων δεν βρέθηκαν ποτέ.

Το βιβλίο του σημοσιογράφου Σεφερίνο Ρεάτο φέρει τον τίτλο "Disposición Final, la confesión de Videla sobre los desaparecidos" (Τελική Κατάθεση: Η Ομολογία του Βιδέλα για τους Εξαφανισθέντες). Σε αυτό ο Βιδέλα ομολογεί μεταξύ άλλων ότι οι στρατιωτικοί που προέβησαν στο πραξικόπημα κατάρτιζαν λίστες προγραφών για τρεις μήνες πριν να καταλάβουν την εξουσία

Ο πρώην δικτάτορας καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για εγκλήματα που διαπράχθηκαν επί δικτατορίας και εκτίει πλέον την ποινή σε φυλακή.

Σε ένα βιβλίο το οποίο αρχίζει να διατίθεται στα βιβλιοπωλεία σήμερα, ο Βιδέλα λέει ότι το καθεστώς του εξαφάνιζε τις σορούς των θυμάτων του για να αποφύγει τις διαμαρτυρίες εντός κι εκτός της χώρας της Νότιας Αμερικής.

"Δεν υπήρχε καμιά άλλη λύση", είπε στον δημοσιογράφο Σεφερίνο Ρεάτο, ο οποίος έγραψε το βιβλίο. "Εμείς συμφωνήσαμε ότι αυτό ήταν το τίμημα που έπρεπε να πληρωθεί για να κερδίσουμε τον πόλεμο εναντίον των ανατρεπτικών στοιχείων. . . αυτό χρειαζόταν να μην είναι ορατό, η κοινωνία να μην το αντιληφθεί. Χρειαζόταν να εξαλείψουμε μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που δεν μπορούσαν ούτε να προσαχθούν σε δικαστήρια ούτε να εκτελεστούν (ανοικτά)", είπε ο Βιδέλα, σύμφωνα με αποσπάσματα του βιβλίου που δημοσίευσε η εφημερίδα La Nacion.