Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα βρίσκεται στην ιστορική πόλη Καρθαγένα, στην Κολομβία, όπου σήμερα, Σάββατο, και αύριο, Κυριακή, θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος 32 ηγετών κρατών και κυβερνήσεων της Αμερικής. Στόχος του Ομπάμα είναι να επαναπροσεγγίσει τους Λατίνους ψηφοφόρους εν όψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, ωστόσο αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με σφοδρή κριτική για τον αποκλεισμό της Κούβας από τη Σύνοδο.   

Είναι η πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες που Αμερικανός πρόεδρος διανυκτερεύει στην Κολομβία, όπου η κατάσταση ασφαλείας έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια.  

Η σύνοδος γίνεται υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Πάντως, λίγη ώρα μετά την άφιξη του Ομπάμα στην πόλη της βόρειας Κολομβίας, δύο μικρής ισχύος βόμβες εξερράγησαν στην πρωτεύουσα της Κολομβίας Μπογοτά, χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί.  

Στη Σύνοδο, ο Αμερικανός πρόεδρος θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα απαιτητικό ακροατήριο. Οι περισσότεροι λατινοαμερικάνοι ομόλογοί του έχουν εκφράσει την ευχή αυτή να είναι η τελευταία σύνοδος στην οποία δεν συμμετέχει ή Κούβα, είτε αλλάξει είτε όχι το κομμουνιστικό μονοκομματικό καθεστώς στη χώρα. Η Ουάσινγκτον όμως επιμένει ότι η συμμετοχή της Κούβας εξαρτάται από το εάν σημειωθεί αλλαγή καθεστώτος.   

Οι ελπίδες περί της έναρξης μιας νέας εποχής στις διμερείς και περιφερειακές σχέσεις οι οποίες είχαν δημιουργηθεί το 2009, όταν ο τότε νέος πρόεδρος Ομπάμα είχε τύχει ενθουσιώδους υποδοχής, εκμηδενίστηκαν.   

Η Κούβα δεν έχει λάβει μέρος σε καμιά από τις πέντε προηγούμενες Συνόδους της Αμερικής, που άρχισαν το 1994. Αν και η κυβέρνηση της οικοδέσποινας Κολομβίας και άλλες λατινοαμερικάνικες χώρες ήθελαν να προσκληθεί η Κούβα, οι ΗΠΑ αντιτάχθηκαν κατηγορηματικά σε αυτό. Η Αβάνα δεν έλαβε πρόσκληση και ο Ισημερινός αποφάσισε να μποϊκοτάρει τη σύνοδο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απουσία της Κούβας.   

πηγή: in.gr
TAGS