current views are: 1

14 Απριλίου 2012
Δημοσίευση14:17

Συνελήφθη από τον στρατό ο πρωθυπουργός της Γουινέας

Επανήλθε η αστάθεια στη Γουινέα Μπισάου, όπου ο στρατός έχει καταλάβει τα κτίρια των κυβερνητικών υπηρεσιών, ελέγχει του κυριότερους δρόμους της πρωτεύουσας και έχει συλλάβει τον πρωθυπουργό της χώρας.   

Δημοσίευση 14:17’
αρθρο-newpost

Επανήλθε η αστάθεια στη Γουινέα Μπισάου, όπου ο στρατός έχει καταλάβει τα κτίρια των κυβερνητικών υπηρεσιών, ελέγχει του κυριότερους δρόμους της πρωτεύουσας και έχει συλλάβει τον πρωθυπουργό της χώρας.   

Επανήλθε η αστάθεια στη Γουινέα Μπισάου, όπου ο στρατός έχει καταλάβει τα κτίρια των κυβερνητικών υπηρεσιών, ελέγχει του κυριότερους δρόμους της πρωτεύουσας και έχει συλλάβει τον πρωθυπουργό της χώρας.    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε έντονα το πραξικόπημα, καλώντας τον στρατό να απευλευθέρωσει τους κρατικούς αξιωματούχους.

«Η στρατιωτική διοίκηση δεν έχει στόχο την εξουσία» ανέφερε ανακοίνωση του στρατού λίγο μετά το πραξικόπημα, λέγοντας πως «αναγκάστηκε να δράσει κατ’ αυτόν τον τρόπο για να αμυνθεί ενάντια στις διπλωματικές ενέργειες της κυβέρνησης που είχαν σκοπό να αντικαταστήσουν τις ένοπλες δυνάμεις της Γουινέας-Μπισάου από μια ξένη δύναμη».  

Τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ανέφεραν σε μια ανακοίνωσή του που εγκρίθηκε ομόφωνα ότι «καταδικάζουν έντονα της δια της βίας κατάληψη της εξουσίας και την ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης της Γουινέας-Μπισάου από ορισμένα στοιχεία των ένοπλων δυνάμεων. Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καταδικάζουν απερίφραστα αυτή την επέμβαση του στρατού στην πολιτική».   

Το Συμβούλιο «καλεί τα στελέχη του στρατού να εγγυηθούν την ασφάλεια του μεταβατικού προέδρου Ρεϊμούντο Περέιρα, του πρωθυπουργού Κάρλους Γκόμες Ζούνιορ και όλων των ανώτερων αξιωματούχων που κρατούνται και απαιτεί την άμεση απελευθέρωσή τους» ανέφερε η ανακοίνωση.   

Ενημερώνοντας το Συμβούλιο νωρίτερα, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας αρμόδιος για πολιτικά θέματα, ο Αιθίοπας διπλωμάτης Ταγέ-Μπρουκ Ζεριχούν, είπε πως ο στρατός συνέλαβε τον πρωθυπουργό και τον εκτελούντα χρέη προέδρου, προσθέτοντας ότι το πού βρίσκονται παραμένει άγνωστο.

πηγή: in.gr 


σχετικα αρθρα