Λιγότερο από μερικές ώρες κράτησε δυστυχώς η κατάπαυση του πυρός στη Συρία, για την οποία είχε δεσμευτεί στον ΟΗΕ ο Ασάντ.
Σήμερα τα ξημερώματα, στο Χαλέπι, ξέσπασαν νέες βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα στα στρατεύματα του Ασάντ και τους αντάρτες, ενώ η Χομς βομβαρδίζεται και πάλι από το στρατό.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της χώρας προειδοποίησε σήμερα ότι τα στρατεύματά της θα απαντήσουν στην «υστερική» αύξηση που σημειώνεται στις «επιθέσεις από τρομοκρατικές ομάδες», όπως δήλωσε ένας αξιωματικός του στρατού στο πρακτορείο SANA.

Την ίδια στιγμή, παρατηρητές του ΟΗΕ θα φτάσουν στη χώρα προκειμένου να επιβλέψουν την ανεπιτυχή όπως όλα δείχνουν εκεχειρία που είχε προτείνει ο Κόφι Αννάν και που είχε δεχτεί ο Συρος πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, θα φτάσουν περίπου 30 άοπλοι στρατιωτικοί παρατηρητές, με ευθύνη της κυβέρνησης της χώρας, ενώ οι πρώτοι έξι αναχώρησαν άμεσα για τη Συρία, μετά την απόφαση.

Οι παρατηρητές αυτοί θα προέλθουν κυρίως από τις μονάδες των Κυανόκρανων που επιχειρούν στην περιοχή, ώστε να αναπτυχθούν γρήγορα και αν διαθέτουν έμπειρο προσωπικό.

Η συριακή κυβέρνηση τόνισε ότι δεν μπορεί να είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια των διεθνών παρατηρητών της εκεχειρίας, εκτός αν εμπλέκεται σε όλα τα στάδια εργασίας τους, σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο και προεδρική σύμβουλο, Μπουτάινα Σααμπάν.

«Η διάρκεια της εργασίας των παρατηρητών και οι προτεραιότητες των κινήσεών τους θα είναι σε συντονισμό με τη συριακή κυβέρνηση επειδή η Συρία δεν μπορεί να είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια των παρατηρητών αυτών εκτός εάν συντονίζει και συμμετέχει σε όλα τα βήματα στο έδαφος», δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Δαμασκό.
TAGS