Τουλάχιστον 12 εκρήξεις σημειώθηκαν σε βάση του ΝΑΤΟ στην Καμπούλ, ενώ σύμφωνα με το Russia Today υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών ανάμεσα σε αντάρτες του Αφγανιστάν με ελληνικές και Τουρκικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Οι αφγανοί Ταλιμπάν προειδοποιούν και για άλλες παρόμοιες επιθέσεις. Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι οι επιθέσεις έγιναν σε αντίποινα για την καύση αντιτύπων του Κορανίου σε βάση του ΝΑΤΟ, τη δολοφονία 17 αφγανών αμάχων για την οποία έχει κατηγορηθεί ένας στρατιώτης των ΗΠΑ, καθώς και για τα βίντεο που δείχνουν πεζοναύτες των ΗΠΑ να ουρούν πάνω σε νεκρούς Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με το Russia Today, μια εκ των επιθέσεων στην Αφγανική πρωτεύουσα έγινε στην τουρκική βάση της Καμπούλ, καθώς οι Ταλιμπάν ξεκίνησαν τους πυροβολισμούς, με τους Τούρκους και τους Έλληνες στρατιώτες να απαντούν στα πυρά.

Το πρωί, δέχθηκε καταιγισμό πυρών η περίμετρος του στρατοπέδου της Ελληνικής Δύναμης στο Αφγανιστάν, όπου βρίσκονται 99 έλληνες στρατιωτικοί. Η φρουρά αντιδρώντας στην επίθεση πυροβόλησε στον αέρα για εκφοβισμό, ενώ κανείς δεν έχει τραυματιστεί, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Πυρά από αυτόματα όπλα και τουλάχιστον επτά ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν κοντά στην αμερικανική πρεσβεία, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η οποία έχει διατάξει το προσωπικό της να καταφύγει σε ασφαλές σημείο. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για μια συντονισμένη επίθεση τόσο στη βάση του ΝΑΤΟ όσο και στο Κοινοβούλιο του Αφγανιστάν. Οι περισσότεροι βουλευτές είχαν απομακρυνθεί από το κοινοβούλιο προτού δεχθεί επίθεση, σύμφωνα με έναν βουλευτή. Άλλοι πάλι πήραν μέρος στις συγκρούσεις για την απώθηση των Ταλιμπάν.

Μάρτυρες αναφέρουν πως εκτοξεύτηκαν χειροβομβίδες και στο σπίτι του Βρετανού διπλωμάτη στην Καμπούλ, ενώ τα αφγανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ένοπλοι κατέλαβαν το ξενοδοχείο Star, που βρίσκεται κοντά στο προεδρικό μέγαρο και την ιρανική πρεσβεία, και ότι καπνός υψωνόταν από το κτίριο.

Όπως λένε αυτόπτες μάρτυρες οι ένοπλοι έριχναν ρουκέτες από το ξενοδοχείο.

Μία από αυτές φαίνεται να έπληξε μια κατοικία στην οποία διαμένουν μέλη του προσωπικού της βρετανικής πρεσβείας, αλλά πηγές της πρεσβείας ανέφεραν πως το προσωπικό είναι ασφαλές. 

Την ίδια στιγμή, οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον ενός κέντρου εκπαίδευσης της αφγανικής αστυνομίας στην πόλη Γκαρντέζ, στην ανατολική επαρχία Πάκτια, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετοί άνθρωποι.

Ένας άγνωστος αριθμός ενόπλων, οι οποίοι  να φορούσαν και γιλέκα με εκρηκτικά, κατέλαβαν και άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα από ένα τετραώροφο κτίριο το οποίο βρίσκεται απέναντι από ένα κέντρο εκπαίδευσης της αστυνομίας, δήλωσε ο Ροχουλάχ Σάμουν, εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας.Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τέσσερις πολίτες έχουν τραυματιστεί.

Ένα ελικόπτερο της Isaf έχει ανοίξει πυρ εναντίον του κτιρίου όπου βρίσκονται οι Ταλιμπάν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Στο μεταξύ τέσσερις εκρήξεις σημειώθηκαν στην πόλη Τζαλαλαμπάντ, πρωτεύουσα της ανατολικής επαρχίας Νανγκαρχάρ, όπως δήλωσε ο Άχμαντ Ζία Αμπντουλζάι, εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας.


Βάσει των πρώτων πληροφοριών, το υπουργείο Εσωτερικών του Αφγανιστάν γνωστοποίησε ότι για τις συντονισμένες επιθέσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας φαίνεται να ευθύνεται το δίκτυο Χακάνι

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε, όμως τα προκαταρκτικά στοιχεία για τη σειρά των επιθέσεων που σημειώθηκαν στη χώρα δείχνουν εμπλοκή του δικτύου Χακάνι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου στο πρακτορείο Reuters.

Οι αφγανοί Ταλιμπάν έχουν επιτεθεί εναντίον του υψίστης ασφαλείας συγκροτήματος όπου βρίσκεται το μέγαρο στο οποίο διαμένει ο αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός τους Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ σε δεύτερη ανακοίνωση που εξέδωσε. Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Σύμφωνα πάντως με τις αφγανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ένας από τους δύο αντιπροέδρους της χώρας, ο Μοχάμαντ Κάριμ Χαλίλι, ήταν στόχος των συντονισμένων επιθέσεων στην Καμπούλ.

Οι μάχες συνεχίζονται σε δύο από τις τρεις περιοχές της αφγανικής πρωτεύουσας στις οποίες επιτέθηκαν οι Ταλιμπάν, περιλαμβανομένης εκείνης κοντά στο κοινοβούλιο της χώρας και κοντά στον αυστηρά φρουρούμενο διπλωματικό θύλακο, δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Καμπούλ.

"Αντιστέκονται ακόμη σε δύο περιοχές, η μία κοντά στο κοινοβούλιο και η άλλη κοντά στο Kabul Star Hotel", δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Καμπούλ, στρατηγός Αγιούμπ Σαλανγκί στο Reuters.