Ταυτόχρονα στο Παρίσι θα πραγματοποιήσουν σήμερα συγκεντρώσεις ο Νικολά Σαρκοζί και ο Φρανσουά Ολάντ, κορυφώνοντας την προσπάθειά τους να συσπειρώσουν τους υποστηρικτές τους, μια εβδομάδα πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Έτοιμος να αναλάβει πρόεδρος δηλώνει ο Φρ.Ολάντ, με τις δημοσκοπήσεις να τον φέρνουν μπροστά. Ο Νικολά Σαρκοζί θα μιλήσει στην Πλας ντε Λα Κονκόρντ, τη μεγαλύτερη, ιστορική πλατεία του Παρισιού, όπου ο μονάρχης Λουδοβίκος ο 16ος είχε οδηγηθεί στην γκιλοτίνα μετά την επανάσταση του 1789.

Ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος συνεχίζει να είναι ο επικρατέστερος νικητής σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πρόκειται να μιλήσει εκείνη την ώρα μπροστά στο Σατό ντε Βανσέν, ένα ανακτορικό κάστρο στο ανατολικό άκρο της πόλης που είχαν αποπειραθεί να πυρπολήσουν εργάτες το 1791.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ελπίδες του Σαρκοζί να επανεκλεγεί μειώνονται, καθώς η πρόσφατη άνοδός του φάνηκε να μην επαρκεί. Ο Φρ.Ολάντ φέρεται ότι ανακτά το προβάδισμα στον πρώτο γύρο και εκλέγεται με διαφορά από 9 ως 14 μονάδων στον δεύτερο.

Ενώ η ομάδα του Ολάντ μοιάζει ήρεμη, οι συνεργάτες του Σαρκοζί προσπαθούν εντατικά να ανατρέψουν την εικόνα, καθώς η εκστρατεία του μοιάζει να έχει απολέσει το σφρίγος της.

Αφού αποπειράθηκε να προβάλει μια ιδιαίτερα σκληρή στάση στα ζητήματα της μετανάστευσης και της προστασίας των γαλλικών προϊόντων για να προσελκύσει ψηφοφόρους της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, ο Γάλλος πρόεδρος δηλώνει πλέον ότι είναι ένας υποψήφιος που επιδιώκει να προσελκύσει ψήφους από όλες τις κοινωνικές ομάδες.  

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος για τη γαλλική προεδρία Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως είναι «έτοιμος να αναλάβει πρόεδρος της Γαλλίας».

«Το να φαντάζεσαι ότι έχεις ήδη κερδίσει τις εκλογές είναι πολιτικό και ηθικό λάθος... Όμως, υποθέτω, είμαι έτοιμος να αναλάβω την προεδρία της Γαλλίας. Τα μέλη της ομάδας μου επίσης, οι πρώτες ανακοινώσεις έχουν ήδη συνταχθεί. Δεν πρόκειται για μια πρόωρη κίνηση, αλλά για ένα καθήκον» τόνισε ο Φρ.Ολάντ σε συνέντευξή του στην Journal du dimanche.

«Το θέμα δεν είναι απλώς να τιμωρηθεί ένας απερχόμενος (πρόεδρος) αλλά να πετύχουμε την ανόρθωση της χώρας σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή» συνέχισε.

Οι δύο υποψήφιοι θα αναμετρηθούν είτε σε μία, είτε σε δύο τηλεμαχίες, αλλά αφού διεξαχθεί ο πρώτος γύρος.


Πηγή: in.gr