Σημαντική πτώση παρουσίασε τον Απρίλιο η δημοτικότητα του ισπανού πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι, καθώς η κυβέρνησή του ανακοίνωσε μέτρα μείωσης των δαπανών και μεταρρυθμίσεις στην υγεία και την παιδεία, με σκοπό να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους της χώρας. Η δημοσκόπηση της Metroscopia, η οποία διενεργήθηκε στις 11 και 12 Απριλίου, δείχνει για πρώτη φορά τα αρνητικά αισθήματα των Ισπανών απέναντι στην κεντροδεξιά κυβέρνησή τους, η οποία κέρδισε με μεγάλη διαφορά τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, αν οι εκλογές γίνονταν τώρα το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι θα κέρδιζε το 38,1% των ψήφων, πτώση σε σχέση με το 46,3% που εμφανιζόταν να κερδίζει τον προηγούμενο μήνα και με το 44,6% που είχε κερδίσει στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ωστόσο, παραμένει μπροστά από το Σοσιαλιστικό Κόμμα το οποίο έπεσε στο 23%, έναντι 24,4% τον Μάρτιο και 28,7% στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Η δημοσκόπηση δείχνει σημαντική μείωση στη δημοτικότητα του Ραχόι με το 58% των ερωτηθέντων να είναι αντίθετοι στις πολιτικές του, έναντι του 51% ένα μήνα πριν.

Η πλειοψηφία των Ισπανών πιστεύει ότι αυτή η κυβέρνηση δεν διαχειρίζεται σωστά την κρίση (56%), ότι δεν εμπνέει εμπιστοσύνη (70%), ότι αυτοσχεδιάζει (52%), ενώ το 64% των ερωτηθέντων έχει αρνητική γνώμη για τις πρώτες 100 ημέρες του Ραχόι στην εξουσία.

Εξάλλου όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης είδαν τη δημοτικότητά τους να πέφτει με τον υπουργό Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, και τον υπουργό Οικονομίας Κριστομπάλ Μοντόρο να έχουν από τα χαμηλότερο ποσοστά.