Τερματίστηκαν οι σφοδρές μάχες μεταξύ των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας και των ταλιμπάν, 18 ώρες μετά την έναρξη των συντονισμένων επιθέσεων που εξαπολύθηκαν εναντίον πρεσβειών, του αρχηγείου του NATO και της βουλής.

Τα δύο κτήρια, στη διπλωματική συνοικία και κοντά στη βουλή, όπου είχαν καταφύγει οι Ταλιμπάν, ελέγχονται πλέον από τις αστυνομικές δυνάμεις, πρόσθεσε εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Εσωτερικών. «Όλοι οι δράστες των επιθέσεων είναι νεκροί, οι μάχες τερματίστηκαν», τόνισε και διευκρίνισε ότι κατά τις επιθέσεις στην αφγανική πρωτεύουσα σκοτώθηκαν συνολικά 15 Ταλιμπάν.

Συνολικά 47 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (36 Ταλιμπάν, οκτώ στρατιώτες και τρεις πολίτες).

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Μπισμιλάχ Μοχαμάντι, 40 άντρες των δυνάμεων ασφαλείας και 25 πολίτες τραυματίστηκαν.

Νωρίτερα οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν την τελική επίθεση εναντίον των Ταλιμπάν που είχαν οχυρωθεί σε κτίριο στην διπλωματική συνοικία της πρωτεύουσας. Οι Ταλιμπάν απάντησαν στα πυρά, όμως σχεδόν αμέσως οι ειδικές δυνάμεις εισέβαλαν στο κτίριο, δήλωσε αστυνομικός.

Σηματοδοτώντας την έναρξη της «εαρινής εκστρατείας», οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν την Κυριακή έξι ταυτόχρονες επιθέσεις αυτοκτονίας: «Αυτές οι επιθέσεις σηματοδοτούν την έναρξη της εαρινής εκστρατείας και τις σχεδιάζαμε πολύ καιρό», δήλωσε ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος των ταλιμπάν.

Επίθεση και στο στρατόπεδο της Ελληνικής Δύναμης

Στόχος επίθεσης με πυρά ελαφρών όπλων πεζικού και αντιαρματικών όπλων έγινε και το στρατόπεδο της Ελληνικής Δύναμης στην Καμπούλ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΕΘΑ, η επίθεση σημειώθηκε στις 13:46 (ώρα Ελλάδος) της Κυριακής «στο πλαίσιο συντονισμένων επιθέσεων κατά κυβερνητικών κτηρίων και στρατοπέδων στην περιοχή της Καμπούλ και άλλων περιοχών του Αφγανιστάν».

«Οι Ελληνικές και Συμμαχικές Δυνάμεις ανταπέδωσαν αμέσως τα πυρά και το συμβάν έληξε χωρίς να υπάρξει κανένας απολύτως τραυματισμός», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας.


Με πληροφορίες από naftemporiki.gr