Οι πρώτοι διεθνείς παρατηρητές που έχουν επιφορτιστεί με την επιτήρηση της εύθραυστης εκεχειρίας στη Συρία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ έφθασαν στη Δαμασκό, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

"Έφθασαν και θα αρχίσουν να εργάζονται αύριο το πρωί", δήλωσε ο Κιέραν Ντουάγερ, εκπρόσωπος του τμήματος των Ηνωμένων Εθνών αρμοδιότητα του οποίου είναι η διατήρηση της ειρήνης.

Την ίδια στιγμή, σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν τη Δευτέρα ανάμεσα σε μαχητές της συριακής αντιπολίτευσης και τον στρατό στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση από τον Μπαν Κι Μουν

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση προς τις συριακές αρχές αλλά και την αντιπολίτευση απηύθυνε τη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

«Οι συριακές αρχές πρέπει να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» ενώ  οι «δυνάμεις της αντιπολίτευσης πρέπει επίσης να συνεργαστούν πλήρως» ώστε να εφαρμοστεί το ειρηνευτικό σχέδιο του Κόφι Αναν, του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, δήλωσε ο Μπαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

Στη συνέντευξη συμμετείχε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος επίσης ζήτησε από τη Δαμασκό «να σεβαστεί πλήρως και επειγόντως το σχέδιο των έξι σημείων».